Kleur in het interieur: Zwart!

Kiezen van de juiste kleur verf voor in je interieur kan een breinbreker zijn. Ga je voor basic wit of toon je lef en verf je de muur trendkleur oker? Laten we de eigenschappen van verschillende kleuren even onder de loep nemen. Decorette geeft graag tips voor de meest donkere kleur in ons spectrum: Zwart.

Mood
Voor zwart heb je lef nodig omdat je volledig uitpakt. Zwart is spannend, mysterieus maar ook intens. Zwart is niet de meest voor de hand liggende keuze als we het hebben over gezelligheid en sfeer. Toch zorg je door wanden in deze donkere kleur te verven voor intimiteit en verklein je een grote ruimte. Met zwart creëer je een elegant, rustiek, klassiek en stoer interieur.

Combineren
Door met contrasterende kleuren te werken ontstaat diepte. Dit zorgt voor dimensie in het interieur. Zwart wit is het grootste contrast. Ze versterken elkaar. Ga je voor een combinatie met grijs? Dit zorgt voor neutraliteit en rust. Wat je kunt doen voor extra warmte is het gebruik van robuust hout. Door zwart met dit rauwe materiaal te combineren krijg je een stoer effect.

Zwart is heftig, maar is ook een mooi podium voor je meubelen en woonaccessoires. Het zorgt er namelijk voor dat deze letterlijk de kamer uitspatten. Hou hier rekening mee wanneer je inkopen doet. De groene plant knalt van het dressoir en de rode kast oogt nóg roder.

Valkuilen
Men is bang om donkere kleuren te gebruiken omdat een ruimte al snel als klein wordt ervaren. Laat je hierdoor niet tegenhouden, want het resultaat kan echt verbluffend zijn. Mocht je er echt voor willen gaan, dan geven we graag wat tips:

• Kies voor donker grijs om het effect nét even wat minder hard te maken.

• Een glanzend zwart zorgt ervoor dat je alle oneffenheden ziet. Bedenk of je dit juist wilt voor een stoer, mannelijk effect of maak de ondergrond eerst effen.

Pas op met deze kleur, want hoe mooi het ook is, zwart blijft een harde, donkere en krachtige kleur, die veel licht absorbeert. Hierdoor kan een ruimte benauwd worden.