Hoe creëer ik thuis een bohemian interieur?

Als je ervan houdt om er in je interieur op los te combineren met allerlei verschillende kleuren, materialen en stijlen, dan is een bohemian interieur absoluut iets voor jou. Deze woonstijl kenmerkt zich door een relatief gebrek aan regels, waardoor je met deze stijl alle kanten op kunt. Dat neemt niet weg dat een bohemian interieur bepaalde kenmerken heeft die je veel ziet terugkomen. In deze blog bespreken we deze kenmerken en vertellen we je hoe je ook jouw huis een bohemian look kunt geven.

Wat is een bohemian interieur?

De bohemian interieurstijl, ook wel een boho interieur genoemd, is onder andere geïnspireerd door de bohémiens. Dit is een benaming voor vooral kunstenaars, maar ook mensen in het algemeen die er een onconventionele levenswijze op nahouden. Ze trekken zich niet te veel aan van wat de normen in de maatschappij zijn en hechten veel waarde aan persoonlijke vrijheid. Een bohemian interieur is soms dan ook best wel gewaagd, hoewel je deze woonstijl op verschillende manieren kunt toepassen.

Een ander kenmerk van een boho interieur is de relaxte en laid-back sfeer. De stijl doet denken aan Ibiza en doet een beetje hippie aan. Ook daar komt het vrije leven dus weer terug. En bij vrijheid hoort ook reizen, waardoor je in een bohemian stijl vaak invloeden ziet terugkomen van verschillende werelddelen en culturen.

Het materiaalgebruik in de boho woonstijl

In een bohemian interieur wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Zo zie je onder andere veel hout, rotan en riet terugkomen. Daarnaast worden deze natuurlijke materialen vaak gecombineerd met stoffen materialen als textiel, linnen en wol. Creëer bijvoorbeeld een mooi bohemian interieur met een stoffen bank, een mooi wollen vloerkleed, een houten tafel en accessoires van rotan. Met een mix van meubilair als deze pas je deze woonstijl helemaal goed toe.

Veel opties op het gebied van kleur

Vaak zijn rustige kleuren de basis van de boho stijl. Voorbeelden hiervan zijn beige, bruin en taupe. Deze kleuren passen perfect bij de relaxte sfeer die deze woonstijl vaak uitstraalt en zijn met hoogwaardige binnenverf eenvoudig te verwerken in het interieur. Met planten kun je vervolgens groene accenten aanbrengen. Sowieso horen planten echt thuis in een bohemian interieur. Er is immers een grote invloed van natuurlijke materialen en het is dan niet meer dan logisch dat je ook wat echte natuur je woning in haalt.

Hoewel er in deze woonstijl vaak rustige kleuren gebruikt worden, is er ook een groot aantal interieurs in deze stijl die juist felle en opvallende kleuren gebruiken. Hierbij kun je denken aan onder andere rood, roze, okergeel en turquoise. Dit kunnen dan de basiskleuren zijn, maar ze worden ook vaak gecombineerd met de eerdergenoemde rustige kleuren. Maar of je nu kiest voor rustige kleuren, voor opvallende kleuren of een mix van beide, weet dat in een boho interieur vooral lichte kleuren terugkomen.

Kies voor prints

In de bohemian woonstijl wordt volop gebruik gemaakt van prints. Het gaat dan zowel om opvallende prints die passen bij het gewaagde van deze stijl als om prints die beïnvloed zijn door andere culturen. De prints kunnen op verschillende plekken terugkomen in het interieur. Misschien wel de meest voor de hand liggende is de muur. Er zijn veel verschillende soorten behang met prints, zoals behang van Arte. Zeker een behang met botanische print past goed in de bohemian stijl, omdat dat aansluit op het natuurlijke van dit interieur.

Maar er is nog meer dan behang als je gebruik wilt maken van prints in je boho interieur. Vloerkleden zijn misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar ze zijn een manier om vaak op een iets onopvallende manier dan behang toch een printje in je woning in te brengen. Kies bijvoorbeeld voor een mooi tapijt met Oosters en Perzische invloeden. Zo voeg je niet alleen een opvallend item toe aan je interieur, maar ook een item dat warmte uitstraalt en de wereldse invloed van deze stijl belichaamt. En zelfs op gordijnen kun je de mooiste prints tegenkomen, dus vergeet die ook niet!

De bohemian look in je tuin

Hoewel we het in deze blog  vooral over een bohemian interieur hebben, kun je deze stijl ook buiten toepassen. Als je een tuin hebt, kun je deze heel eenvoudig een boho look geven door te kiezen voor tuinmeubels van riet of rotan en door bijvoorbeeld een tuinbank comfortabeler en mooier te maken met sierkussens in leuke kleuren of met leuke patronen en prints. Ook een buitenkleed past ontzettend goed in een bohemian tuin. En als je voor die echte boho look wil gaan, gebruik dan buitenverf om de bohemian kleuren ook buiten terug te laten komen.

Decorette helpt je graag met je bohemian interieur

Als je graag de bohemian sfeer jouw woning in wil brengen, helpen we je bij Decorette graag. Wij hebben een ruim assortiment behang en vloerkleden, zodat je eenvoudig leuke prints aan je interieur kunt toevoegen. Ook kun je bij ons terecht voor verf, waarmee je je muren een mooie kleur naar wens kunt geven. Kom vooral eens langs bij één van onze Decorette woonwinkels en we helpen je graag verder!