Akoestiek in huis: van doffe galm naar serene klank

Voor een fijn thuisgevoel is een serene omgeving essentieel. Alleen dan kun je jezelf opladen in je eigen huis. Wat dit in de weg kan zitten, is een slechte akoestiek. Echo’s en galmende geluiden hebben een slechte invloed op je woonplezier. Gelukkig zijn er manieren om de akoestiek in je woning te verbeteren. Lees in deze blog hoe je kunt zorgen voor minder geluid in huis.

Hoe werkt akoestiek in huis?

We zijn allemaal wel bekend met die beruchte echo in huis. Heel vervelend, zeker als je bijvoorbeeld na een drukke werkdag hoopt in een oase van rust thuis te komen. Deze echo kan ontstaan door de manier waarop geluid werkt. Sommige materialen absorberen geluid, terwijl andere materialen geluidsgolven juist reflecteren. Voor de beste akoestiek in je woning wil je genoeg producten uit die eerste categorie hebben en de impact van die laatste categorie zo klein mogelijk houden. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat geluidsgolven onderbroken worden of de reflecterende oppervlakken niet bereiken.

Tapijtvloeren en vloerkleden

Zoals je vast wel eens gemerkt hebt, zorgen houten vloeren of betonvloeren ervoor dat je het duidelijk kunt horen als bijvoorbeeld iemand er met schoenen aan overheen loopt. Met vloerbedekking heb je dit probleem niet. Tapijt is gemaakt van zachte materialen die goed in staat zijn om geluid te absorberen in plaats van reflecteren. Hierdoor zal een ruimte met een tapijtvloer relatief stil zijn. Bijkomend voordeel: vloerbedekking zorgt ook vaak voor een warmer gevoel in huis..

Is een tapijtvloer niet helemaal jouw ding, maar vind je de geluiddempende eigenschappen ervan wel aantrekkelijk? Overweeg dan om een vloerkleed toe te voegen aan je inetrieur. Vloerkleden zijn immers net als tapijtvloeren gemaakt van zachte materialen die geluid absorberen. Aangezien vloerkleden maar in een deel van de kamer op de vloer liggen, zijn ze voor het verbeteren van de akoestiek in je woning niet zo effectief als hele tapijtvloeren, maar als vloerbedekking niet jouw ding is, zijn kleden de perfecte oplossing.

Minder geluid in huis door raamdecoratie

Raamdecoratie is niet alleen handig als je licht buiten wil houden of inkijk wil verminderen, maar helpt ook bij het verbeteren van de akoestiek in je woning. Ramen zijn geluidsreflecterende oppervlakken, dus de weg van de geluidsgolven naar het raam toe wil je het liefst onderbreken. Raamdecoratie zorgt hiervoor.

Ook hier geldt weer dat zachte stoffen ideaal zijn om geluid te absorberen. Gordijnen in dikke stoffen zijn niet alleen stijlvol, maar ook perfect als je op zoek bent naar een wat stiller huis. Zeker als je deze soort raamdecoratie hebt in een ruimte waar het soms wat luidruchtiger kan zijn, worden de akoestische voordelen van deze gordijnen optimaal benut.

Akoestische houten wandpanelen

Ook voor de muren zijn er manieren om de akoestiek in je woning te verbeteren. Voor minder geluid in huis zijn houten wandpanelen een goede oplossing, zoals de Oake houten wandpanelen. Misschien zou je het niet verwachten – aangezien een houten vloer gehorig kan zijn – maar houten wandpanelen hebben een geluidsabsorberende werking. Houten wandpanelen worden daarom ook wel akoestische wandpanelen genoemd. Daarnaast zijn deze panelen ontzettend stijlvol, sfeervol en helemaal van deze tijd.

Kies voor stoffen meubels

Zoals zachte vloeren en gordijnen een geluiddempende werking hebben, geldt dat ook voor stoffen meubels. Voor een betere akoestiek in huis is bijvoorbeeld een stoffen bank aan te raden. Dit effect kun je nog een extra boost geven door leuke stoffen sierkussens op je bank te leggen. Praktisch én sfeervol.

Meer planten in huis voor een betere akoestiek

Misschien zie je het niet aankomen, maar ook planten hebben een geluiddempende werking. Als je minder last wil hebben van geluid in huis, zijn planten misschien wel de snelste oplossing. Je hoeft alleen maar een tripje te maken naar het tuincentrum en nog dezelfde dag kun je profiteren van een betere akoestiek in huis.

Denk ook aan je inrichting

Naast de materialen in je woning heeft ook de inrichting van je huis invloed op de akoestiek. Met een minimalitisch interieur, vooral in een grote ruimte, kunnen geluidsgolven eigenlijk alle kanten op gaan. Dan is het kiezen voor geluiddempende materialen extra belangrijk. Als je juist een woning hebt die helemaal vol staat met meubels en accessoires, worden geluidsgolven meer onderbroken. Dit zorgt voor een betere akoestiek in de woning.

Decorette adviseert je graag

Bij Decorette zijn we ervan overtuigd dat een rustige omgeving van het grootste belang is voor het woonplezier. Daarom adviseren wij je graag over het optimaliseren van de akoestiek in jouw woning. Want in een huis vol doffe galmen is je rust lastig te vinden. Een goede akoestiek weerklinkt in een fijn thuisgevoel. Plan direct een woondate in één van onze winkels om in een persoonlijk gesprek jouw wensen in akoestiek door te nemen. Decorette staat voor je klaar!