Hoe kies je de juiste buitenlak?

Als je je tuin of balkon een nieuwe uitstraling wil geven, is het belangrijk om te kiezen voor een buitenlak die past bij jou en geschikt is voor de situatie. In deze blog leggen we uit waar je op moet letten bij het kiezen van buitenlak, waarbij we kijken naar zowel esthetiek en functionaliteit. 

Waarvoor gebruik je buitenlak?

Buitenlak kun je voor verschillende toepassingen gebruiken. Het lakken van je schutting is een goed voorbeeld, maar ook je tuinmeubelen, kozijnen of een houten schuur kun je ermee een frisse uitstraling geven. Vaak wordt buitenlak gebruikt voor houten oppervlakten, maar er zijn ook speciale lakken voor bijvoorbeeld metaal en kunststof. Hou bij het kiezen van de juiste buitenlak daarom rekening met het materiaal waarvoor je het wel gebruiken.

Denk goed na over de glansgraad

De glansgraad van een lak bepaalt voor een deel hoe het geschilderde oppervlak eruit gaat zien. Buitenlakken zijn beschikbaar in verschillende glansgraden:

  • Mat: een matte afwerking reflecteert weinig licht en is ideaal voor oppervlakken die niet perfect glad zijn, omdat je minder onvolkomenheden ziet.
  • Zijdeglans: zijdeglans is iets glanzender dan mat maar nog steeds subtiel. Het biedt een goede balans tussen mat en hoogglans en is makkelijker schoon te maken.
  • Hoogglans: hoogglanslakken zijn, zoald de naam al zegt, het meest reflecterend en net als zijdeglans gemakkelijk schoon te houden.

Elk van deze afwerkingen heeft zijn eigen voor- nadelen. Het is belangrijk om te kiezen voor een glansgraad die past bij het oppervlak en de uitstraling waarvoor je wil gaan.

Hou rekening met de droogtijd

De droogtijd van buitenlak is een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het plannen van je schilderproject. De droogtijd kan variëren afhankelijk van het type lak, het merk, de luchtvochtigheid en de temperatuur. Sommige moderne lakken, zoals die van Sikkens en Flexa, hebben sneldrogende eigenschappen, waardoor ze binnen een paar uur al droof zijn. Veel traditionele lakken hebben langer nodig om te drogen, soms wel 24 uur of langer.

Een goede tips is om de weersvoorspelling te checken voordat je begint met schildern, aangzien hoge luchtvochtigheid  en lage temperaturen en droogtijd kunnen verlengen.

Eindeloze mogelijkheden op het gebied van kleur

Voor de uitstraling van het oppervlak waar je de buitenlak voor gaat gebruiken is de kleurkeuze het belangrijkste aspect. Je kunt kiezen uit een breed scala aan kleuren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor neutrale kleuren als wit, grijs en beige. Dit soort kleuren zijn altijd populair vanwege hun veelzijdigheid en hun tijdloze uitstraling.

Als je iets gedurfders wil, kun je kiezen voor felle kleuren als blauw, groen of rood. Met dit soort kleuren kun je een statement maken. Wat je smaak ook is, het is verstandig om de kleur van je buitenlak af te stemmen op de rest van je buitenruimte, zodat het een mooi geheel wordt.

Decorette staat voor je klaar bij het kiezen van buitenlak

Het kiezen van de juiste buitenlak is geen beslissing die je licht moet nemen. Het laatste dat je wil, is dat je na een overhaaste beslissing alles weer opnieuw wil lakken. Wil je nog meer weten over verschillende eigenschappen van buitenlak en waarmee je rekening moet houden? Dan staan we bij Decorette altijd voor je klaar om je te voorzien van persoonlijk advies.

Ook als je zelf buitenlak wil gaan gebruiken, zijn wij er voor je. Wij hebben een ruim aanbod buitenlakken van Sikkens en Flexa, die we in vele kleuren kunnen mengen. Kom langs in één van onze Decorette-winkels en we gaan graag met je in gesprek!