Scandinavische vloerkleden: de pareltjes van het Noorden

Scandinavische vloerkleden kom je al in veel huizen tegen. Het zijn prachtige rustige vloerkleden die in elk interieur wel een mooi plekje kunnen vinden. Jij hebt ze vast ook wel eens gezien, maar misschien had je niet in de gaten dat het Scandinavische vloerkleden waren. Daarom is het hoog tijd om dit mooie type tapijt eens in de spotlights te zetten. Dus wil je weten waarom Scandinavische vloerkleden echte aanraders zijn? Lees dan snel verder!

Minimalisme als basis

Het belangrijkste kenmerk van een Scandinavisch vloerkleed is de eenvoud ervan. Geen opvallend designs of ingewikkelde vormen; minimalisme staat aan de basis van dit type vloerkleden. Veel Scandinavische tapijten zijn dan ook volledig effen. Er wordt ook gebruik gemaakt van patronen, maar dit zijn nooit hele opvallende of schreeuwerige patronen.Subtiel en simpel zijn woorden waarmee je het gebruik van prints in Scandinavische vloerkleden kunt omschrijven.

Scandinavisch vloerkleed

Bij een Scandinavisch tapijt zie je vaak strakke lijnen terugkomen. Vierkant en rechthoekig zijn de meest voorkomende vormen. Daarnaast zijn er ook nog allerlei ronde Scandinavische vloerkleden waarmee je je woning een nieuwe look kunt geven. Dit zijn ook de meest standaard vormen voor vloerkleden, dus je zou kunnen zeggen dat Scandinavische vloerkleden ook op het gebied van vormen basic zijn gebleven

Het gebruik van natuurlijke materialen

Als mensen aan Scandinavië denken, zullen waarschijnlijk veel mensen landschappen met sneeuw en naaldbomen voor zich zien.  Natuur staat ook centraal bij Scandinavische tapijten. Dit zie je vooral terug in het materiaalgebruik. Er wordt voordit type vloerkleden namelijk vooral gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Hierbij kun je denken aan materialen als jute of wol. Zeker wol voelt in de winter heerlijk waem aan. Doe het haardvuur aan (als je dat hebt), pak er een lekker glas chocolademelk bij en je hebt het echte Scandinavische gevoel.

Net als bij de meeste andere type vloerkleden, hebben de Scandinavische vloerkleden hoogpolige en laagpolige varianten. Voor welke variant je moet kiezen hangt helemaal af van je persoonlijke smaak, want ze hebben beide hun eigen voordelen. Laagpolige vloerkleden zijn makkelijk schoon te maken met een stofzuiger en hebben een strakke look, terwijl hoogpolige vloerkleden makkelijk uit te kloppen zijn en heerlijk warm en zacht voelen als je er met blote voeten overheen loopt. Je kunt hier dus eigenlijk geen verkeerde keuze maken.

Scandinavisch vloerkleed

Het rustige kleurgebruik in Scandinavische vloerkleden

Je zult niet snel een Scandinavisch tapijt in felle kleuren tegenkomen. Bij Scandinavische vloerkleden wordt namelijk bijna uitsluitend gebruik gemaakt van neutrale kleuren en aardetinten. Voorbeelden van populaire kleuren voor een Scandinavisch karpet zijn grijs, creme, beige en taupe. Daarnaast zijn het tijdloze zwart en wit ook kleuren die je terug ziet komen in Scandinavische tapijten. 

Af en toe worden er wel wat opvallendere kleuren gebruikt voor Scandinavische vloerkleden, maar dan wel rustige tinten van die kleur. Als je bijvoorbeeld een groen Scandinavisch vloerkleed hebt, zal dit geen felgroen zijn. Donkergroen kan wel, want dit is dan weer een relatief rustige kleur.

Scandinavisch vloerkleed

De veelzijdigheid van Scandinavische vloerkleden

Zoals je waarschijnlijk al kunt raden passen Scandinavische vloerkleden perfect in de Scandinavische interieurstijl. Deze stijl wordt gekenmerkt door minimalisme en het gebruik van rustige kleuren, precies kenmerken die een Scandinavisch tapijt ook heeft.

De Scandinavische woonstijl is niet de enige waarin Scandinavische vloerkleden goed passen. Ze misstaan bijvoorbeeld ook niet in een bohemian interieur. Deze stijl is niet zozeer minimalistisch, maar maakt wel veel gebruik van natuurlijke materialen. Aangezien Scandinavische tapijten van dit soort materialen gemaakt worden, is dat een goede match met de bohemian woonstijl. Maar eigenlijk passen ze in bijna elke woonstijl wel. Omdat ze zo neutraal zijn, kunnen ze met elke interieur matchen. Scandinavische vloerkleden zijn dus niet alleen mooi, maar ook veelzijdig.

Scandinavisch vloerkleed

Scandinavische tapijten zijn goed voor isolatie

Een Scandinavisch vloerkleed is nuttig voor meer dan alleen het aankleden van je woning. Net als andere soorten vloerkleden hebben ze namelijk ook een isolerende werking. Hoe isolerend je Scandinavische tapijt is, hangt af van een aantal factoren. Zo kun je de isolatiewaarde vergroten door het juiste materiaal te kiezen. Zo is wol een materiaal dat een hoge isolatiewaarde heeft. Daarnaast isoleert een hoogpolig vloerkleed net wat beter dan een laagpolig vloerkleed. In je zoektocht naar een Scandinavisch vloerkleed zijn dit zaken om rekening mee te houden.

Een Scandinavisch vloerkleed: een echte aanrader!

Een Scandinavisch vloerkleed is ideaal voor iedereen die houdt van een inrichting zonder veel poespas of juist voor iedereen die een rustig element wil toevoegen aan een wat drukker interieur. Maar een Scandinavisch tapijt is veel meer dan alleen een woonaccessoire. Ze voelen warm en fijn aan en hun isolerende werking komt heel goed uit in een tijd dat de energie- en stookkosten hoog liggen. Scandinavische vloerkleden zijn dan ook een ware interieur-aanrader.

Scandinavisch vloerkleed

 Wil je nog meer weten over Scandinavische vloerkleden of wil je weten wat voor Scandinavische tapijten wij allemaal in ons assortiment hebben? Kom dan langs in één van onze woonwinkels en we helpen je graag verder!