Hoe hou ik mijn huis koel zonder airco?

Iedereen kent het wel, die hitte in huis op de warme dagen in de zomer. Ontzettend vervelend natuurlijk, maar gelukkig zijn er manieren om het huis koel te houden. Hierbij denken veel mensen al snel aan airco’s, die je tegenwoordig in veel huizen vindt. Er zijn echter ook alternatieven die op een aantal manieren nog beter zijn dan een airco. Benieuwd wat deze alternatieven zijn? Lees dan snel verder!

De nadelen van een airco

Airco’s zorgen natuurlijk voor verkoeling in huis als het warm is, dat kunnen we niet ontkennen. Maar tegelijkertijd kunnen we ook niet ontkennen dat er een aantal nadelen zitten aan het gebruik van een airco in je huis:

  • Een airco gebruikt in de meeste gevallen veel energie. Je elektriciteitsrekening kan door het gebruik van een airco dan ook flink oplopen, wat je nu juist niet wilt in een tijd dat de energieprijzen hoog zijn.
  • Airco’s maken geluid. Meestal is dit niet zo luid dat je er overdag heel veel last van hebt, maar als je de airco gebruikt om je slaapkamer ‘s nachts koel te houden, kan dit geluid erg vervelend zijn als je probeert te slapen.
  • In huis worden vaak mobiele airco’s gebruikt. Dit zijn meestal geen kleine units en kunnen daardoor in de weg gaan staan

Dit zijn niet de enige nadelen van airco’s. maar wel drie belangrijke. Daarnaast is het zo dat een airco pas zin heeft als het binnen al warm is. Je kunt het vergelijken met het plakken van een pleister op een wond. Het helpt, maar het zou beter zijn als je de wond had kunnen voorkomen. Zo werkt het ook met de warmte in huis: het meest ideale zou zijn als de hitte überhaupt je huis niet in komt. Gelukkig zijn er oplossingen die dit voor elkaar krijgen en ook de andere nadelen van airco’s niet hebben.

Raamdecoratie: een goed alternatief?

Veel mensen proberen de hitte in huis te voorkomen door de raamdecoratie – zoals gordijnen of jaloezieën – dicht te houden, zodat het zonlicht dat het huis zo warm maakt tegengehouden wordt. Dit helpt, maar wel maar tot op zekere hoogte. Gordijnen zitten doorgaans immers binnen in huis, waardoor zonlicht nog wel door het raam kan komen. Deze oplossing houdt zeker warmte tegen, maar zorgt er dus niet helemaal voor dat álle warmte buiten blijft. Ondanks dat gordijnen geen energie gebruiken, stil zijn en niet in de weg zitten, zijn ze dan ook niet het beste alternatief voor een airco.

Je huis koel houden met zonwering

Als je op zoek gaat naar de beste vervanger voor een airco om je huis koel te houden bij warm weer, dan kom je al snel uit bij zonwering. Zonwering is er in allerlei soorten. Rolluiken zijn hiervan een voorbeeld. Rolluiken zijn een ontzettend effectieve manier om de hitte van de zon buiten te houden. Zoals de naam al zegt, bestaat deze vorm van zonwering uit een luik dat over je raam of deur naar beneden schuift. Dit sluit je raam volledig af en komt geen straaltje zon meer je huis in. Een bijkomend voordeel is dat, rolluiken in de winter juist kunnen helpen om de kou buiten te houden.

Een rolluik is dus heel erg handig, maar een nadeel is dat je er niet doorheen kunt kijken. Voor het tegengaan van hitte is dit ideaal, maar je hebt geen enkel uitzicht meer, wat je in de zomer misschien juist wél wilt hebben. Screens zijn dan een alternatief voor rolluiken. Screens zijn ook bedoeld om de zonnestralen niet binnen te laten, maar zijn gemaakt van materialen waar je doorgaans nog een beetje doorheen kunt kijken. Je ziet niet zo veel als bij een open raam, maar wel meer dan bij rolluiken. Daarnaast zien screens er van de buitenkant veel stijlvoller uit dan rolluiken.

Het traditionele zonnescherm blijft populair

Misschien wel de meest bekende vorm van zonwering is het zonnescherm, dat naar buiten uitrolt boven je raam en zo als het ware een afdakje vormt dat voorkomt dat de zonnestralen door je raam naar binnen komen. Er zijn verschillende soorten zonneschermen, zoals uitvalschermen en knikarmschermen. Deze zonneschermen sluiten je raam niet zo goed af als rolluiken, maar hebben als voordeel dat ze er vaak wat mooier uitzien én je behoudt je uitzicht (ook meer dan bij screens). Het is dan ook niet verrassend dat de traditionele zonneschermen nog altijd een erg populaire vorm van zonwering zijn.

Hulp nodig bij het buitenhouden van de zon?

Wil je graag je airco vervangen door bijvoorbeeld zonwering, maar ben je er nog niet uit welke soort zonwering voor jou het meest geschikt is? Dan helpen we je bij Decorette graag verder. In onze winkels, waarvan we er tientallen hebben door heel Nederland, staan we altijd voor je klaar om je te voorzien van persoonlijk advies. Daarnaast hebben we zelf ook verschillende soorten zonwering in ons assortiment, dus we kunnen je ook meteen helpen als je al weet wat je wilt. Zien we je snel?