Hoe hou ik deze zomer de Aziatische hoornaar buiten de deur?

De laatste jaren is de kans steeds groter geworden dat je hem tegenkomt als je rustig in de tuin of zelfs in huis zit: de Aziatische hoornaar. Deze wespachtige kan voor overlast zorgen, bijvoorbeeld door zijn luide gezoem. Maar wat is een Aziatische hoornaar eigenlijk? Zijn ze gevaarlijk? En hoe hou je ze het beste buiten de deur? Als je dat wil weten, lees dan snel verder. 

Het gedrag en uiterlijk van deze Aziatische wespensoort

 De Aziatische hoornaar is een wespachtige en heeft dan ook veel gemeen met gewone wespen. Ze leven in een nest, waarin duizenden hoornaars kunnen leven, hebben een koningin en kunnen steken. De koninginnen zijn gemiddeld 3 centimeter groot, terwijl werkers een grootte hebben van rond de 2 centimeter. Hiermee zijn ze groter dan gewone wespen en de meeste bijen, maar wel wat kleiner dan de Europese hoornaar. Verder is de Aziatische hoornaar grotendeels zwart, hoewel de bekende gele kleur van wespen niet ontbreekt. 

Zoals de naam van deze wespachtige al doet vermoeden, komt deze soort oorspronkelijk uit Azië, en dan in het bijzonder uit Zuidoost-Azië. De laatste jaren begint dit insect echter ook voet aan de grond te krijgen in andere gebieden, waaronder Europa. In Nederland werd de eerste Aziatische hoornaar in het wild ontdekt in Noord-Brabant in 2017 en sindsdien wordt het dier op steeds meer plekken gespot.  

Is de Aziatische hoornaar gevaarlijk?

Aziatische hoornaars zijn niet snel gevaarlijk voor mensen. Het is geen agressieve soort. Ze zullen mensen normaal gesproken alleen aanvallen als zijzelf of hun nesten bedreigd worden. Als ze toch steken, is deze steek vergelijkbaar met die van een gewone wesp: het doet wel pijn, maar is niet gevaarlijk, tenzij je allergisch bent. Het wordt wel gevaarlijk als je meerdere steken krijgt. Dit kan gebeuren als deze Aziatische wespen het idee hebben dat hun nest bedreigd wordt en ze besluiten om met een groep aan te vallen. Daarom is het aan te raden om een hoornaarnest met rust te laten of te laten aanpakken door professionals. 

De opkomst van de Aziatische hoornaar brengt wel een ander probleem met zich mee, en dat heeft alles te maken met bijen. Bijen zijn namelijk wél een prooi voor deze wespachtige, net als onder andere hommels en vlinders. Als steeds meer Aziatische hoornaars in Nederland voorkomen, is het zeer waarschijnlijk dat dit een negatief effect heeft op de populatie van bijen, die belangrijk zijn voor de bestuiving van planten en bloemen. De natuur komt dan in gevaar, wat voor de Europese Unie een reden was om de Aziatische hoornaar te plaatsen op hun lijst van invasieve exoten die zorgwekkend zijn voor de EU. 

Hoe hou ik de Aziatische hoornaar buiten de deur?

Ondanks het feit dat de Aziatische hoornaars voor mensen niet snel gevaarlijk zijn, kunnen we ons voorstellen dat je ze toch liever buiten de deur wil houden. Hun luide gezoem kan ontzettend storend zijn en daarnaast zijn veel mensen überhaupt geen fan van insecten in huis. De makkelijkste manier om ervoor te zorgen dat hoornaars niet je huis kunnen binnendringen is door het plaatsen van horren. 

Als je horren wil gebruiken, is het belangrijk om de juiste te kiezen. In veel gevallen voldoet een gewone raamhor of deurhor, maar soms moet je met bepaalde zaken rekening houden. Zo heb je bij een grote schuifpui soms dubbele horren nodig, terwijl voor een raam dat naar binnen openslaat een inzethor vaak de meest geschikte keuze is. Als je meer wil weten over welke hor het meest geschikt is bij welke situatie, bekijk dan ook onze blog over het kiezen van de juiste hor. 

Bij veel overlast pak het nest aan

Als je wel erg veel Aziatische hoornaars in en om je huis hebt, kan het zijn dat er een nest in de buurt is. Het is goed om dat in dat geval te onderzoeken. Horren helpen dan weliswaar om de overlast te beperken in huis, maar niet in de tuin. Mocht er inderdaad een nest zijn, kun je dit zoals eerder gezegd beter met rust laten. Als je van het nest af wil, schakel dan een professioneel bedrijf in om dit voor je te doen. Zo zorg je het best voor je eigen veiligheid. 

Decorette helpt je graag met je hoornaarprobleem

De Aziatische hoornaarplaag in Nederland zal deze zomer waarschijnlijk groter zijn dan ooit tevoren. Het is belangrijk om niet in paniek te raken, aangezien ze mensen niet snel aanvallen. Toch is het fijn om deze wespen buiten de deur te kunnen houden met horren. Hoewel ze dan niet uit je tuin verdwijnen, kun je binnen dan in elk geval rustig zitten. Mocht je zelf horren in huis willen, helpen we daar bij Decorette graag bij. Wij kunnen verschillende soorten horren op maat voor je maken, zodat jij met zo min mogelijk overlast van de zomer kunt genieten. Kom vooral langs bij één van onze woonwinkels en we bespreken de mogelijkheden graag met je.