Een sfeervol tapijt in huis: de laatste trends

Vloerkleden zijn één van de meest populaire manieren om een interieur aan te kleden. Sommige mensen zullen tapijten tot de woonaccesoires rekenen, aangezien ze geen essentieel onderdeel zijn van je interieur zoals een bank, stoel, tafel of kast dat wel is. Toch is een vloerkleed eigenlijk veel meer dan een accesoire. Als je eenmaal een kleed hebt liggen, zullen veel mensen niet teruggaan naar een kale vloer, terwijl veel accessoires nog wel eens veranderen in het interieur. Daarom is het tijd om het tapijt in de spotlights te zetten. Wil je weten waarom een vloerkleed in huis een goed idee is en welke trends er momenteel spelen? Lees dan snel verder!

Redenen om te kiezen voor een sfeervol vloerkleed

Niet elk huis heeft een vloerkleed. Dat is ook niet gek, aangezien ze niet persé noodzakelijk zijn. Toch zijn er genoeg redenen om een vloerkleed een onderdeel van je interieur te maken. Welke dan? Een aantal voorbeelden:

  • Goed voor de sfeer: een tapijt in je woning werkt sfeerverhogend. Je interieur ziet er minder kaal uit en er is net wat meer samenhang tussen verschillende meubels. Daarnaast zijn vloerkleden normaal gesproken gemaakt van zachter materialen, wat warmte uitstraalt. Als je wil dat je woning nög meer gezelligheid uitstraalt, dan is het nemen van een vloerkleed een goed idee.
  • Een warmer gevoel: vloerkleden zorgen niet alleen voor een warmere sfeer, maar ook voor extra warmte qua temperatuur. Tapijten hebben namelijk een isolerende werking, waardoor de warmte in de ruimte beter wordt vastgehouden. Elk vloerkleed heeft in principe deze eigenschap, maar voor extra warme voeten is een hoogpolig vloerkleed aan te raden.
  • Een stillere ruimte: naast dat vloerkleden rust uitstralen, kunnen ze ook daadwerkelijk voor meer rust in huis zorgen. Vloerkleden hebben namelijk een geluiddempende werking en zorgen voor een betere akoestiek in de ruimte. Ook handig als je in een flat woont en onderburen hebt, aangzien zij dan minder snel last zullen hebben van geluid van boven.

4 trends op het gebied van vloerkleden

Net als voor andere onderdelen van je interieur geldt ook voor vloerkleden dat er regelmatig nieuwe trends opkomen. Hier hebben we vier van die vloerkleedtrends voor je op een rij gezet, zodat je hopelijk makkelijker kunt kiezen wat voor soort vloerkleed bij jou zou passen.

Natuurlijke materialen

Een belangrijke trend op het gebied van vloerkleden is het gebruik van natuurlijke materialen. Zo zie je tegenwoordig veel vloerkleden van wol. Naast dat deze kleden lekker zacht aanvoelen en een stukje warmte in je interieur brengen, zijn ze ook nog duurzamer dan veel andere materialen waarvan vloerkleden gemaakt worden.

Natuurlijke kleuren

Niet alleen natuurlijke materialen komen momenteel veel terug in tapijten, maar ook natuurlijke kleuren. Hieronder vallen bijvoorbeeld aardse tinten, net als neutrale kleuren als bruin en beige. Dit kleurenpalet straalt rust uit en is daarom heerlijk om te hebben in je interieur. Zeker in interieurstijlen die minimalistisch zijn of vooral geïnspireerd worden door natuurlijke materialen en tinten, zoals een Scandinavisch of bohemian interieur, zijn tapijten in natuurlijke kleuren goed op hun plaats.

Vintage tapijten en retro designs

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar tapijten van voerger zijn helemaal van nu. Op dit gebied heb je verschillende opties. Zo kun je kiezen voor een vintage vloerkleed. Dit is een vloerkleed dat al een hele tijd meegaat en dus echt van vroeger is. Je kunt ook kiezen voor een retro vloerkleed. Zo’n kleed is wel nieuw, maar het design is geïnspireerd op de tapijten van vroeger. Met een retro vloerkleed kun je dus bijvoorbeeld de sfeer van de jaren 70 in huis brengen met een kleed dat wel nieuw is. Of je nu kiest voor een écht oud tapijt of één die vroeger als inspiratie heeft, deze vloerkleden zijn een unieke aanvulling op je inrichting.

Etnische prints

Sowieso zijn tapijten met prints en patronen een trend, maar specifiek willen we de tapijten met etnische prints hier uitlichten. Dit zijn vloerkleden waarvan de designs geïnspireerd worden door mensen en culturen van over de hele wereld. Een goed voorbeeld hiervan is het Perzische tapijt. Met hun rijke prints zijn deze vloerkleden een bijzondere sfeermaker in elk interieur.

Decorette voor al je vloerkleedwensen

Zou jij na het lezen van deze blog ook wel graag een vloerkleed willen hebben in jouw woning? Dan helpen we je bij Decorette graag verder. Wij hebben een ruim aanbod vloerkleden – van hoogpolig tot laagpolig en van effen designs tot meer opvallende prints en patronen. Zelfs een vloerkleed op maat kunnen we voor je regelen. Kun je nog wel wat advies gebruiken of weet je juist al helemaal wat je wil? Hoe dan ook, wij helpen je graag!