Duurzame vloeren

Als je op zoek gaat naar een duurzame vloer, gaat er een wereld voor je open. Er zijn namelijk heel wat mooie vloeren te krijgen die ook nog eens duurzaam zijn. Maar wat is nou een duurzame vloer(bedekking) en waar moet je op letten bij de aanschaf? Wij vertellen je er alles over, lees snel verder! 

Wat is een duurzame vloer?

Een duurzame vloer is een vloer die met zorg voor evenwicht tussen mens, milieu en economie gemaakt is. Het doel is om de aarde niet onnodig uit te putten. Het meest duurzaam is het natuurlijk om geen nieuwe vloer te kopen.

Je kunt ervoor kiezen om je oude vloer op te knappen. Met beits of verf is vaak meer mogelijk dan je denkt. Of zorg met een leuk vloerkleed voor een frisse wind in huis. Ook een tweedehands vloer is een duurzame keuze, omdat er hiervoor geen nieuwe grondstoffen nodig zijn. 

Welke vloer(bedekking) is duurzaam?

Als je een nieuwe vloer gaat kopen, kan dit duurzaam. Vloeren van hernieuwbaar natuurlijk materiaal zijn vaak een duurzame keus. Denk bijvoorbeeld aan hout of bamboe uit duurzaam beheerde bossen. Daarnaast is kurk een goede optie als je wilt gaan voor een ecologische vloer.

Een vloer van marmoleum mag zeker niet ontbreken als we het hebben over duurzame vloerbedekking. Het slijtvaste materiaal bestaat voor 97% uit natuurlijke, hernieuwbare materialen. 

Kiezen voor een milieuvriendelijke vloer

Bij de aanschaf van een duurzame vloer zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Of een vloer duurzaam is, hangt namelijk af van verschillende factoren. Wij lichten ze kort voor je toe. 

Het productieproces

Eén van de belangrijkste facetten voor een duurzame vloer is de productie. Het is goed om te kijken naar welke grondstoffen er zijn gebruikt en of dit schadelijke gevolgen heeft voor de omgeving. Let ook eens op het transport. Als je vloer een hele wereldreis achter de rug heeft, is dit minder duurzaam dan een vloer die van dichtbij komt.

Het materiaal van je vloer/vloerbedekking

Ook als je vloer gemaakt is van natuurlijke stoffen is dat niet altijd een garantie dat de vloer duurzaam is. Sommige natuurlijke materialen hebben erg veel land en water nodig, wat vloeren van deze materialen minder duurzaam maakt.

Let er bij een vloer van kunststoffen op dat er soms giftige gassen vrij kunnen komen. Zo zijn weekmakers enorm in opspraak geweest omdat ze geleidelijk vrij kunnen komen uit het materiaal waar ze in zijn verwerkt. In PVC-vloeren worden ze dikwijls gebruikt om het materiaal flexibel te maken. De duurzaamheid van een PVC-vloer hangt af van het type kunststof en de toevoegingen die worden gebruikt.

Goedgekeurd is beter

Let er bij aanschaf van je nieuwe vloer op of de vloer een keurmerk bezit. Zo kan ook een houten vloer een duurzame keuze zijn. Als de vloer een PEFC- of FSC-keurmerk bezit, is het afkomstig van gecertificeerd hout uit een bos dat duurzaam beheerd is.

Levenslang verlengen = duurzaam

Als je je duurzame vloer eenmaal hebt liggen, zijn er ook nog een aantal dingen die je kunt doen om de milieu-impact te verlagen. Kies om te beginnen de juiste vloer voor de juiste toepassing. Zo moet een duurzame vloer voor de woonkamer aan andere eisen voldoen dan een duurzame vloer voor je badkamer (de laatste moet vochtbestendiger zijn). 

Door een goede ondervloer te leggen, verleng je de levensduur van je vloer. Ook door je vloer te onderhouden, heb je er langer plezier van. Gebruik dan wel een milieuvriendelijk poetsmiddel dat geschikt is voor jouw vloerbedekking en gebruik onderhoudsmiddelen zonder oplosmiddelen (in verband met het vrijkomen van vluchtige organische stoffen ofwel VOS).

De groene draad

Bij Decorette hebben we niet alleen passie voor alles dat met wonen te maken heeft, maar ook voor het milieu. We vinden het belangrijk dat jij stijlvol kunt wonen op een manier die goed voelt, maar we willen ook dat nog heel veel generaties na ons datzelfde genot ervaren. Daarom nemen we je met ons nieuwe label ‘Mooier groen‘ mee in de wereld van duurzaamheid.

In onze woonateliers maken we het op deze manier makkelijker om te kiezen voor een groener alternatief. We zetten groene producten in de spotlights, zodat iedereen kan zien dat groen minstens net zo stijlvol is. Dat geldt zeker ook voor onze duurzame vloeren. Wat dacht je van een petfles vloerkleed om maar vast één mogelijkheid te noemen?

Een duurzame vloer voor langdurig woonplezier

Een milieuvriendelijke vloer(bekleding) aanschaffen, doe je natuurlijk bij Decorette. Ook het leggen van de vloer speelt trouwens een rol bij de duurzaamheid. Bij voorkeur leg je een vloer op zo’n manier dat-ie ook weer makkelijk losgemaakt kan worden. Daarnaast is de manier van verwerken belangrijk. Mocht er lijm nodig zijn, is ook het type lijm dat je gebruikt van belang.

Wist je dat Decorette je ook kan helpen met het leggen van je duurzame vloer? Ben je benieuwd naar onze vloeren en de mogelijkheden? Kom dan langs in één van onze  woonwinkels. Wij helpen je graag met al je vragen en bij het vinden van een milieuvriendelijke vloer!