De groeiende mogelijkheden van een smart home

Je hebt er vast wel eens van gehoord: de term smart home. Al een aantal jaren is dit een trend op het gebied van wonen. Steeds meer mensen maken gebruik van het groeiend aantal mogelijkheden die een smart home biedt. Maar wat zijn eigenlijk de vele mogelijkheden van een smart home? Daar vertellen we je meer over in deze blog.

Wat maakt een woning een smart home?

Het belangrijkste kenmerk van een smart home is dat apparaten en systemen met elkaar verbonden zijn en bediend kunnen worden met bijvoorbeeld een smartphone of een ander apparaat. Voor de verbinding tussen de apparaten wordt vaak gebruik gemaakt van WiFi of Bluetooth. Een smart home wordt vaak elektrisch bediend vanuit het huis zelf, maar in sommige gevallen is het ook mogelijk om apparaten te bedienen terwijl je zelf niet eens thuis bent.

Het belangrijkste doel van een smart home is om de gebruiker van het smart home-systeem meer gemak en comfort te bieden. Het wordt bijvoorbeeld mogelijk om vanaf je bank de raamdecoratie te bedienen of om lichten aan of uit te zetten. Makkelijker kan haast niet.

Smart home en raamdecoratie

Eén van de onderdelen in huis waarvoor je smart home-technologieën kunt inzetten is je raamdecoratie. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor elektrische gordijnen. Deze zien er qua look hetzelfde uit als traditionele gordijnen, maar zijn voorzien van een elektrische gordijnrail. Deze maakt het mogelijk om de gordijnen op afstand open of dicht te doen. Het behoort zelfs tot de opties om een timer in te stellen die ervoor zorgt dat de gordijnen openen of sluiten precies op het moment dat je dat wil. Deze optie is bijvoorbeeld ideaal als je erg laat thuiskomt of op vakantie bent.

Naast elektrische gordijnen zijn er elektrische rolgordijnen. Ook deze worden eenvoudig bediend met een simpele druk op een knop, maar er zijn nog meer opties. Soms kunnen slimme rolgrdijnen bijvoorbeeld bediend worden met je stem. Dit klinkt misschien heel futuristisch, maar dit is tegenwoordig echt een manier om je leven gemakkelijker te maken.

Een voorbeeld van een systeem dat van je raamdecoratie slimme raamdecoratie maakt, is Luxaflex® Powerview Automation. Hiermee zorg je ervoor dat al je Luxaflex® raamdecoratie van een afstand bediend kan worden en kun je schema’s instellen met tijden waarop de gordijnen open of juist dichtgaan.

Slimme zonwering

Misschien weet je nog wel hoe je vroeger een zonnescherm handmatig moest in- of uitvouwen. Het was een heel gedoe waar soms ook nog eens wat kracht voor nodig was. Die dagen zijn voorbij. Tegenwoordig zijn de meeste zonneschermen heel simpel automatisch te bedienen. Met een afstandsbediening bedien je ze en je bepaalt eenvoudig tot hoever de zonneschermen uitgevouwen worden.

Zonneschermen zijn overigens niet de enige vorm van zonwering waarop smart home van toepassing is. Zo behoren onder andere smart screens en elektrische rolluiken ook tot de mogelijkheden. Genoeg opties dus als het gaat om slimme raamdecoratie en slimme zonwering.

Verlichting in een smart home

Smart home beperkt zich zeker niet alleen tot raamdecoratie en zonwering. Ook op onder andere het gebied van verlichting zijn er veel slimme mogelijkheden. Net als bij de meeste andere productsoorten waarop smart home van toepassing is, is de meest gebruikte functie bij slimme verlichting het op afstand bedienen ervan. Schakelaars worden hierdoor bijna overbodig.

Daarnaast is het net als bij sommige slimme gordijnen mogelijk om verlichting te laten werken op basis van bepaalde schema’s. Je kunt instellen wanneer lichten aan moeten gaan of juist uit, waardoor je ook als je op vakantie bent het kan doen lijken alsof er iemand thuis is. Op die manier is slimme verlichting niet alleen handig, maar ook goed voor de veiligheid.

De verwarming op afstand bedienen

Ook populair is de slimme thermostaat. Met dit systeem wordt het mogelijk om de radiatoren in je huis op afstand te bedienen. Dit kan met een speciaal apparaat, maar vaak ook simpelweg met je smartphone. Dit is een ideale uitkomst als je bijvoorbeeld naar je werk gaat, maar je je daar realiseert dat je de verwarming thuis nog op de hoogste stand hebt staan. Je hoeft alleen maar even je slimme verwarming te bedienen met je telefoon en zonder da je je werkplek hoeft te verlaten bespaar je toch op je energiekosten.

Smart home ontwikkelt zich meer en meer

De mogelijkheden van een smart home worden steeds groter. De genoemde voorbeelden zijn relatief bekende toepassingen op het gebied van smart home, maar er zijn nog veel meer toepassingen die minder bekend zijn. Zo zijn er tegenwoordig ook koelkasten met internetverbinding, slimme koffiezetapparaten en slimme moestuinbakken!

Je ziet het dus: op het gebied van smart home is er steeds meer mogelijk. Bij Decorette blijven we niet achter als het over dit onderwerp gaat. Wij hebben in ons assortiment verschillende systemenen voor slimme raamdecoratie en slimme zonwering. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Kom dan eens langs in één van onze Decorette-winkels en we gaan graag met je in gesprek!