• Gratis persoonlijk advies
  • 50+ winkels
  • Van interieurontwerp tot realisatie

Van welke behangkleuren en –prints krijg ik een goed gevoel?

Behang is een populaire manier om je wanden een nieuwe look te geven. Niet alleen heeft het praktische voordelen – zoals het verbergen van oneffenheden of, bij akoestisch behang, het dempen van geluid – maar de uitstraling is voor veel mensen misschien wel de belangrijkste manier om te kiezen voor behang. Behang is er in allerlei soorten en elke soort brengt een eigen gevoel met zich mee. Kleuren en prints spelen hierbij een belangrijke rol. Maar welke kleuren en prints zorgen ervoor dat je bij behang een goed gevoel krijgt? We vertellen het je in deze blog.

behang kiezen

Het gevoel van behangkleuren

Vaak wordt behang gebruikt voor alle muren in een ruimte, waardoor het een groot onderdeel is van het interieur. Daardoor heeft het behang een belangrijke invloed op het gevoel dat je krijgt in een kamer. Welk gevoel dit is, hangt op zijn beurt weer in belangrijke mate af van de kleur van het behang. Het is namelijk bekend dat elke kleur een bepaald gevoel overbrengt, ook al ben je je daar lang niet altijd bewust van.

De kleur rood straalt onder andere energie en kracht uit en wordt geassocieerd met bijvoorbeeld ambitie en wilskracht. Deze behangkleur is dan ook erg toepasselijk in bijvoorbeeld een thuiskantoor. Tegelijkertijd is rood een warme kleur. Daardoor kan rood behang ook heel goed op muren van ruimtes waar mensen samenkomen of waar gezelligheid centraal staat. De woonkamer en eetkamer zijn hier goede voorbeelden van.

De kleuren blauw en groen staan bekend als kleuren die rust uitstralen. Ze zorgen voor kalmte en het gevoel dat je kunt onthaasten. Dit maakt deze kleuren dan ook ideaal als behangkleur voor slaapkamer en kinderkamers.

behang kiezen
behang kiezen
behang kiezen
behang kiezen
behang kiezen
behang kiezen

Zorg ervoor dat het niet te veel wordt

Bij het kiezen van behangkleuren is naast het gevoel dat deze kleuren je geven nog een ander aspect belangrijk: het moet niet het verkeerde effect krijgen. De kleur rood is bijvoorbeeld een warme kleur, maar een lichte tint rood heeft een wat ander effect dan donkerdere tinten. Het kan iets meer in your face overkomen. Ook bij een kleur als groen kan dit voorkomen. Daarom is niet alleen de kleur, maar ook de specifieke tint belangrijk.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om niet alle muren van de kamer een specifieke behangkleur mee te geven. Je kunt bijvoorbeeld beslissen dat je alleen een accentmuur wil, terwijl de andere muren een meer basic kleur hebben (vaak de kleur wit). Zo zorg je ervoor dat het gevoel van de kleur onderdeel wordt van je interieur zonder dat het te veel wordt. Dit geldt overigens niet alleen voor behang: deze genoemde gevoelens waarvoor kleuren zorgen, zijn ook toepasbaar op bijvoorbeeld verf, meubels, raamdecoratie en woonaccessoires.

Behangprints en de gevoelens die ze meebrengen

Bij effen behang is het de kleur die verantwoordelijk is voor het gevoel dat het behang opwerkt, maar er is ook behang met print. Natuurlijk geldt daarbij nog altijd dat het kleurgebruik van invloed is op het gevoel dat het behang met zich meebrengt, maar de print is daar minstens net zo belangrijk voor. Denk bijvoorbeeld aan het behang met een mooie bloemenprint. Dit behang doet je denken aan de natuur, een plek waarin veel mensen rust vinden. Zeker als het een wat subtielere print is, kan dit behang met bloemenprint zorgen voor een rustgevend gevoel. Hierbij kun je wel de kanttekening maken dat prints die heel druk en opvallend zijn ook minder rustgevend zijn, zelfs al is het een bloemenprint.

Veel mensen houden van de zomer en een interieur dat je aan de zomer doet denken, zal bij velen dan ook zorgen voor een prettig gevoel. Dit kan heel goed bereikt worden met fotobehang. Hierop kun je allerlei soorten afbeeldingen drukken, dus ook foto’s van een zonnig strand of een tropisch oord. Hoewel dit niet de meest conventionele vorm van behang is, brengt het wel een unieke sfeer met zich mee. Een sfeer die je transporteert naar warme en mooie plekken en je een vakantiegevoel geeft, zefs als het buiten regent.

Decorette helpt je graag met droombehang

Ben je na het lezen van deze blog helemaal geïnspireerd om jouw interieur een ander gevoel te laten uitstralen met behang? Dan helpen we je graag verder. Wij hebben een ruim aanbod behang, van effen tot met print en van basis kleuren tot de meest opvallende. Bij ons vind je dan ook altijd het behang van je dromen. Daarnaast hebben we een behangservice, die – indien gewenst- het ook nog voor je kan ophangen. We staan voor je klaar!

Gerelateerde berichten

Kan ik helpen?

Van een huis een thuis maken, laat ons hart sneller kloppen. Deze passie delen we graag met je! Met onze vele woonwinkels is er altijd een Decorette bij jou in de buurt. Kom spontaan langs in één van onze winkels of maak een afspraak.