• Gratis persoonlijk advies
  • 50+ winkels
  • Van interieurontwerp tot realisatie

Het verschil tussen pvc, laminaat en vinyl vloeren

Het verschil tussen pvc, laminaat of vinyl is niet heel groot maar toch hebben ze hun eigen, unieke eigenschappen die je moet overwegen. Welke vloer perfect is voor jouw woonruimte is afhankelijk van de woonwensen die jij hanteert. Dat is de eerste vraag die je jezelf moet stellen. Ontdek de verschillen in deze blog.

verschil pvc laminaat vinyl

Laminaat vloeren

Laminaat is te verkrijgen in planken of tegels die bestaan uit verschillende lagen. De toplaag is gemaakt van een transparante kunststof die varieert in dikte. Deze toplaag bepaalt de kwaliteit van de vloer en zorgt dat het laminaat tegen een stootje kan. De onderlagen bestaan uit MDF dat helaas niet watervast is. Langdurig contact met (veel) water is schadelijk voor de vloer. Gelukkig gaat het om een grote hoeveelheid water want de vloer is prima te dweilen en makkelijk schoon te houden.

Er zijn veel soorten laminaat beschikbaar die er super realistisch uitzien. Perfect om een houten- of betonlook vloer mee na te bootsen.

Laminaat vloer 
leggen

Wij doen dit graag voor jou maar je kan besparen als je zelf handig bent. Het leggen van een laminaat vloer is relatief makkelijk. Er wordt een goede ondergrond gebruikt waarop de planken ‘zwevend’ worden geplaatst. Vooral in een appartement met onderburen is een ondervloer nodig om geluidshinder te voorkomen.

Vinyl vloeren

De constructie van vinyl en pvc vloeren komt grotendeels overeen. Maar wat is dan het verschil tussen pvc  en laminaat? Vrijwel alle lagen zijn identiek; behalve de verende, onderste laag. Bij vinyl is deze flexibel – dit maakt hem zachter en extra geluiddempend. Bij pvc vloeren is de onderlaag steviger en robuuster. Om deze reden zijn pvc vloeren doorgaans prijziger.

Een vinyl vloer is perfect te combineren met vloerverwarming. Dit is niet altijd nodig omdat vinyl van nature warmer aanvoelt dan laminaat of pvc. Het is verstandig om je van tevoren te laten adviseren in onze winkel. De werking van vloerverwarming is namelijk afhankelijk van de dikte van de planken.

Montage van een vinyl vloer

Een vinyl vloer kan over de gehele oppervlakte van de ruimte worden uitgesneden. Perfect voor een strak en naadloos resultaat. Vinyl vloeren zijn relatief dun en wordt direct op de ondergrond verwerkt. De ondergrond dient volledig glad te zijn. Onze specialisten zijn in te huren zodat jij optimaal kunt genieten van de nieuwe vloer.

PVC-vloeren

Pvc wordt gemaakt uit het materiaal polyvinylchloride. Een materiaal dat soepeler en dunner is dan de samengeperste lagen van de laminaat vloeren. Qua samenstelling lijkt pvc op vinyl maar door de stevige onderlaag zijn ze iets sterker. Pvc is geschikt in combinatie met vloerverwarming. Omdat het materiaal vrij dun is, komt de warmte hier makkelijker doorheen. Pvc vloeren zien er vaak erg realistisch uit en kunnen in verschillende patronen worden gelegd. Denk bijvoorbeeld aan visgraat.

Montage van een pvc-vloer

Pvc vloeren hebben geen ondervloer nodig want geluidsoverlast wordt beperkt door het leggen. Voor een pvc vloer is het belangrijk dat de ondergrond helemaal egaal is. Dat is de reden dat wij dit overlaten aan onze professionals. Zij weten het eindresultaat te bereiken dat jij voor ogen hebt. Maak online een afspraak of kom naar onze winkel en wij adviseren je graag!

Gerelateerde berichten

Kan ik helpen?

Van een huis een thuis maken, laat ons hart sneller kloppen. Deze passie delen we graag met je! Met onze woonwinkels is er altijd een Decorette bij jou in de buurt. Kom spontaan langs in één van onze winkels of maak een afspraak.