Hout structuren: match als een pro

Een match van verschillende hout structuren maken is een uitdaging. Want hout is populair en verkrijgbaar in ontelbaar kleuren, soorten en tekeningen. Dat is nu juist het probleem. Je wilt dat de vloer past bij de meubelen en niet clashen. Niets staat zo slordig als een mismatch en met deze tips voorkom je een interieur flater.

Tip 1: Kleuren zijn leidend


Je hebt er nooit over nagedacht tot je in de woonwinkel staat. Er zijn ontelbaar veel verschillende kleuren hout te vinden. Het eerste waarop we letten is de kleurtoon van de planken. Is deze ondertoon is warm (bruin) of koud (grijs)? Dit is de eerste informatie die je nodig hebt voor de perfecte combinatie. Je bent op zoek naar gelijkenis; je wilt niet dat de kleuren met elkaar vloeken. Klaar om een keuze te maken? Specificeer het hout door hem in denkbeeldige hokjes te plaatsen. Denk aan licht of donker, vergrijsd of helder, warm of koel, gepolijst of ruw. Door deze labels op het hout te plakken, ontdek je welke combinaties kans van slagen hebben. Je zoekt naar een match in uitstraling.

Tip 2: Vergelijk de hout structuren


Hout wordt gekenmerkt door de tekening. Bij sommige houtsoorten zijn de nerven vrij aanwezig wat het geval is bij steigerhout en ruw hout. Dit geeft een stoere look. Andere soorten – zoals bijvoorbeeld eikenhout – zijn vaak afgelakt en ogen strakker. De tekening is belangrijk bij de match van houtsoorten. De planken mogen niet met elkaar concurreren. Kies voor één stijl en voer die door.

Tip 3: Pas op met hout op hout


Als je bovenstaande tips ter harte hebt genomen, heb je nu verschillende houtsoorten waarbij de match perfect is. Toch voelt hout op hout niet prettig aan. Hoe je dit kan voorkomen? Zorg dat er nooit direct contact is maar ga voor onderbrekingen. Een voorbeeld hiervan is een vloerkleed. Een vloerkleed kleedt niet alleen het interieur aan, maar is ook een handige tool om de salontafel en laminaat vloer van elkaar te scheiden. Als houtstructuren elkaar niet direct raken, kom je sneller weg met (kleine) afwijkingen.


TIP:
Een ander voorbeeld is een houten tafel met stalen onderstel. Het onderstel zorgt voor een fijne onderbreking. Heeft het toch niet uitgepakt zoals je wilde? Dan pak je een pot verf. Dat is het prettige van hout; je kan er alle kanten mee op.