Bepaal de kleurrijke (accent)muur

Bijna iedereen heeft een kleurrijke (accent)muur in de woonkamer. De gekleurde muur wordt toegepast om sfeer te creëren. Veel mensen voegen graag een tikkeltje kleur toe om dit resultaat te bereiken. Een logische gedachte, maar de keuze voor de meest geschikte muur moet je niet licht nemen. Je kunt namelijk veel voordeel behalen wanneer je de juiste muur verft. Dan is de vraag; hoe bepaal je de juiste muur voor dit kleurrijke accent?

1. Hoe kies je de juiste muur


Welke wand je moet kleuren is afhankelijk van de ruimte want dit verschilt per huis. De truc is om de positieve eigenschappen van de kamer te benadrukken. De kleurrijke accentmuur komt op je af. Dat moet je onthouden bij de keuze.

2. Benadruk de achterwand

Wanneer je de achterwand verft, wordt de kamer korter. Dit komt omdat de achterste wand optisch op je afkomt. Op deze simpele manier geef je de kamer wat meer breedte. Vaak begeven zich ramen aan deze kant van de ruimte. Het voordeel hiervan is dat je hierop extra focus legt. Zo komt het uitzicht op de tuin beter tot zijn recht. Ook het schilderij waar je enorm trots op bent kan je hier ophangen. Kies dan wel een kleur die het kunstwerk versterkt zodat hij er echt uitpopt.

 

3. Statement: kleur je plafond


Kleur kan ook een unieke werking hebben op je plafond. Veel mensen zullen hier niet voor kiezen omdat je kamer hierdoor lager oogt en beklemmend kan aanvoelen. In sommige gevallen kan je dit statement prima maken. Wanneer je kamer groot is en je behoefte hebt aan sfeer is deze optie perfect. Een gekleurd plafond maakt de ruimte intiemer en knusser. Natuurlijk kan je ook subtieler te werk gaan en kiezen voor een off-white tint. Je beoogt hetzelfde effect zonder dat het direct te zwaar voelt. Kies jouw kleur verf uit ons assortiment!

4. Het accent op een zijmuur


Deze optie doet het minste voor de gehele ruimte, buiten het feit dat het zorgt voor een kleurrijke toevoeging aan jouw interieur. Hou rekening met jouw zichtlijnen. Het is beter om de wand waar je continu tegenaan kijkt subtiel te houden. Wanneer je deze wand een okergele kleur verft is de kans groot dat je de gele muur snel zat wordt. Is okergeel jouw favoriete kleur? Dan is het verstandig om de muur op te delen in kleurvlakken. Zo kan je toch spelen met intense kleuren zonder dat het beklemt.

5. Niet één maar twee zijmuren


Door kleur op deze manier toe te passen zul je zien dat de ruimt wordt verlengd. Je creëert optische ruimte omdat beide zijmuren op je afkomen. De perfecte oplossing wanneer de kamer kort en breed is. Deze keuze is ook bij riante kamers een goede optie. Je maakt de kamer knusser en gezelliger en een mooie accentmuur!

Tip! Denk ook eens in vlakken. 
Je hoeft niet een gehele muur te schilderen om creatief te zijn met kleur. Je kunt natuurlijk ook denken in vlakken. Enkele leuke tips:

  • Verf je accentmuur net 20 cm onder je plafond om zo optisch lagere muren te creëren.
  • Kies voor een lengtebaan die net boven je bank uitkomt zodat je een intense kleur kan kiezen zonder dat deze enorm in het oog springt.

  • Creëer een aparte hoek door alleen een hoek te kleuren. Perfect als werkhoek.
  • Een nis is behoorlijk uniek en perfect om te benadrukken. Door kleur leg je hier meer focus op.

Je kan ook een stuk de hoek om verven om bijvoorbeeld een werkhoek te creëren. Of een strook over het plafond doortrekken waarmee je een knusse nis simuleert. Speel met je ruimte en bepaal jouw kleurrijke accentmuur!

Plan op maat


Weet jij nog steeds niet welke muur jij een kleurrijk accent moet geven? Maak online een afspraak of laat je adviseren in onze winkel. We maken speciaal een plan op maat, passend bij jouw woonwensen.