Welke type vloer isoleert het beste?

Bij het kiezen van een nieuwe vloer is het belangrijk om rekening te houden met de isolerende eigenschappen van de vloer. In een tijd waarin steeds meer aandacht is voor duurzaamheid en de gasprijzen hoog zijn, is dat een aspect dat zeker niet vergeten moet worden. Maar welke vloersoorten isoleren eigenlijk het beste? Lees verder en je komt er snel achter!

Waarom is een isolerende vloer belangrijk?

Voor we kijken welke vloeren het meest isolerend zijn, is het eerst goed om te weten waarom dit aspect zo belangrijk is. Duurzaamheid is hierin een belangrijke factor. Een isolerende vloer houdt warmte beter vast dan een niet-isolerende vloer. Dat betekent dat je met een isolerende vloer minder hard hoeft te stoken. Je verbruikt minder gas, wat beter is voor het milieu. Daarnaast scheelt het in je portemonnee, want je hoeft minder stookkosten te betalen. En als extra voordeel geldt natuurlijk dat een geïsoleerde vloer warmer aanvoelt als je erover heen loopt. Reden genoeg om over isolatie na te denken.

Een isolerende vloer of een geïsoleerde vloer?

Een isolerende vloer en een geïsoleerde vloer zijn niet hetzelfde. Bij een isolerende vloer gaat het om een vloer die van zichzelf al isolerende kwaliteiten heeft. Bij een geïsoleerde vloer zijn er bepaalde acties ondernomen om ervoor te zorgen dat de vloer (beter) geïsoleerd is. Hierbij kun je denken aan het leggen van een ondervloer of het isoleren van de kruipruimte met bijvoorbeeld glaswol of purschuim. In deze blog ligt de nadruk op de isolerende eigenschappen van de verschillende vloersoorten zelf.

PVC-vloeren en isolatie

Als het gaat om de isolerende werking van PVC-vloeren, moeten we een onderscheid maken tussen een PVC-klikvloer en een PVC-plakvloer. Dit komt omdat deze twee vloersoorten op verschillende manieren gelegd worden. Een klikvloer wordt niet direct op de vloer vastgemaakt. Hier zit nog een ondervloer of tussenvloer tussen. Plak-PVC wordt wel direcht op de vloer gelegd.

Bij vloerverwarming heeft de PVC-plakvloer een voordeel vergeleken met de klikvariant. Aangezien vloerverwarming onder de onderste vloerlaag aangebracht wordt, wil je eigenlijk dat de afstand tussen die vloer en de oppervlakte zo klein mogelijk is. PVC-plakvloeren hebben geen tussenvloer, waardoor deze net wat beter werken met vloerverwarming. Als er echter geen vloerverwarming is of er geen speciale isolatie is aangebracht, blijft de onderste vloer koud. Dan biedt een tussenvloer wel een uitkomst. In zo’n situatie is klik-PVC vaak de betere optie.

Vloeren die goed isoleren

Vinyl vloeren zijn vloeren die goed isoleren. Ze houden warmte goed vast en zijn dan ook goed geschikt om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Ondanks dat deze vloeren zelf al isolerende kwaliteiten hebben, worden ze ook vaak gelegd in combinatie met een ondervloer. Op deze manier wordt het isolerende effect verder vergroot.

Een andere vloersoort die goed isoleert, zowel qua warmte als qua geluid, is tapijt. De warmte wordt vastgehouden tussen de polen van het tapijt, waardoor het lekker warm en behaaglijk voelt als je eroverheen loopt. Daarnaast hoef je minder hard te stoken, wat zowel voor het milieu als voor je eigen portemonnee gunstig is.

Minder isolerende vloersoorten

Een houten vloer heeft vaak een warme uitstraling. Toch is deze vloersoort niet de beste optie als het gaat om isolatie. Vocht uit de kruipruimte zorgt er vaak voor dat er kleine kieren ontstaan in het hout. Hierdoor kan de kou van de kruipruimte omhoogkomen. Als je een houten, maar ook een geïsoleerde vloer wilt hebben, is het daarom aan te raden om deze houten vloer te isoleren.

Laminaat heeft weinig warmte-isolerende eigenschappen. Zo geleidt dit type vloer warmte een stuk minder goed dan PVC-vloeren. Daarnaast is laminaat een vloersoort die niet goed bestand is tegen teveel vocht. Dan kan er schade aan de laminaatvloer ontstaan, die er dan weer voor kan zorgen dat de warmte nog minder goed vastgehouden wordt. Mede om deze redenen wordt er bij laminaat bijna altijd gebruik gemaakt van een ondervloer. Laminaat is dan ook niet de beste keuze als je op zoek bent naar een vloer die op zichzelf isolerend werkt.

Als je op zoek bent naar een geïsoleerde vloer omdat je wilt dat de vloer lekker warm aanvoelt, is een stenen tegelvloer niet je beste optie. Zonder isolatie voelt deze vloersoort vaak al koud aan. Maar zelfs als je de vloer isoleert, maakt dat vaak weinig verschil. De tegels zijn dan misschien wel wat warmer, maar als je er met blote voeten overgeen loopt, stroomt bij deze vloersoort de warmte van je voeten snel weer weg. Een stenen tegelvloer is dan ook niet aan te raden in je zoektocht naar een geïsoleerde vloer.

Persoonlijk advies over isolerende vloeren nodig?

Zoals je ziet, is er genoeg om rekening mee te houden als het gaat om isolerende vloeren. Sommige vloersoorten isoleren zelf al, terwijl je bij andere vloersoorten extra isolerende maatregelen moet nemen als je een geïsoleerde vloer wilt hebben. Wat voor jou de beste keuze is, hangt natuurlijk ook af van je persoonlijke smaak. Kiezen voor een goed isolerende vloersoort is verstandig, maar niet als je die vloer helemaal niet mooi vindt.

Als je graag persoonlijk advies wilt hebben over jouw vloer en isolatie, ben je bij Decorette aan het juiste adres. Onze ervaren medewerkers staan voor je klaar om je verder te helpen in de zoektocht naar jouw nieuwe vloer. Kom langs in één van onze woonwinkels en we helpen je graag!