Welke Sikkens binnenlak gebruik ik voor in huis?

Als je je woning of een deel daarvan een nieuwe look wil geven, is een likje verf altijd een goed idee. Hiervoor kun je bijvoorbeeld binnenlak van het populaire merk Sikkens gebruiken. Deze lak is van hoge kwaliteit en daarmee zeer geschikt voor het verven van muren, deuren, kozijnen, meubels en nog veel meer in huis. Het is echter geen goed idee om zomaar een willekeurige pot van deze binnenlak te kopen. Lees snel verder als je wil weten welke soort Sikkens binnenlak voor jou het meest geschikt is. 

Kies je kleur

Bij het kiezen van de juiste binnenlak van Sikkens zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden. De meest voor de hand liggende is de kleur, aangezien deze bepalend is voor de uiteindelijke look. Sikkens binnenlak is verkrijgbaar in vele kleuren. Hierbij kun je denken aan wit, grijs of zwart, maar ook kleuren die er wat meer uitspringen, zoals rood en paars. Welke kleuren beschikbaar zijn, ligt aan de specifieke soort Sikkens binnenlak waar je voor kiest.  

Ga je voor glans?

Een ander aspect om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste binnenlak is de afwerking. Hiermee bedoelen we de glansgraad van de lak. Bijna alle soorten glans vind je terug in het aanbod van Sikkens. Als je geen fan bent van glanzende binnenlak, kun je het beste kiezen voor een binnenlak met matglans. Bij deze soorten is de glansgraad minder dan 15%. Hou je wel van glans? Dan kun je kiezen voor Sikkens binnenlak met hoogglans. Deze heeft een glansgraad van meer dan 75%. Daarnaast heeft Sikkens ook binnenlak met zijdeglans (glansgraad tussen de 30% en 60%) en halfglans (tussen de 60% en 75%). 

Wat voor jou de beste optie is, hangt volledig af van je persoonlijke smaak en van wat goed zou passen in je interieur. De glansgraad van de Sikkens binnenverf heeft namelijk alleen maar een effect op de look van deze verf. De kwaliteit verandert er niet door. 

Het oppervlak is van groot belang

De aspecten die we tot nu besproken hebben, hebben betrekking op de look en uitstraling van de binnenlak van Sikkens en zijn dan ook afhankelijk van persoonlijke voorkeuren. Maar bij je keuze voor een lak kom je er niet onderuit om ook rekening te houden met praktische zaken. Zo is niet elke Sikkens binnenlak geschikt voor ieder oppervlak. 

Als je van plan bent om je betonnen muren te voorzien van een laag lak, werk je op een heel ander materiaal dan wanneer je bijvoorbeeld een houten tafel een nieuwe kleur geeft. Aangezien sommige soorten Sikkens binnenlak meer geschikt zijn voor een bepaald oppervlak dan andere, zul je in deze situatie waarschijnlijk twee verschillende potten lak nodig hebben, zelfs als je beide oppervlakten in dezelfde kleur en met dezelfde afwerking wil hebben. Let er bij het kiezen van Sikkens binnenverf dan ook goed op dat je kiest voor een soort die geschikt is voor de toepassingen die je voor ogen hebt. 

De bijzondere eigenschappen van Sikkens binnenlak

De kleur en afwerking van de lak en de materialen waarvoor het geschikt is, zijn zaken waar je altijd rekening mee moet houden, voor welke Sikkens binnenlak je ook kiest. Maar er zijn ook specifieke eigenschappen die niet bij elke soort terugkomen. Deze eigenschappen zijn wel van belang om mee te wegen in je keuze. Een aantal voorbeelden van dit soort eigenschappen zijn: 

  • Stoot- en krasvast: in de meeste gevallen worden muren niet veel blootgesteld aan krassen en stoten, maar in bijvoorbeeld kleine ruimtes is het risico hierop groter. In dat geval is een binnenlak die stoot- en krasvast is een uitkomst. En ook als het risico op krassen en stoten klein is, kan het uiteraard geen kwaad om te kiezen voor een lak met deze eigenschap;
  • Weinig vergelend: het kan soms voorkomen dat een geverfd oppervalk vergeelt. Hiervoor kunnen meerdere oorzaken zijn, zoals te weinig daglicht in huis, binnen roken, hoge temperaturen of te veel vocht. Vooral in warme, vochtige of donkere ruimtes in huis is een weinig vergelende Sikkens binnenlak dan ook een verstandige keuze;
  • Huidvetresistent: deze eigenschap is vooral handig als je de binnenlak wil gebruiken voor oppervlakten die vaak aangeraakt worden. Deuren of kozijnen zijn hier een goed voorbeeld van. Deze oppervalkten worden vaak aangeraakt door vette vingers. Dit huidvet kan de lak aantasten. Met een huidvetresistente binnenlak van Sikkens ga je deze aantasting tegen.

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden; er zijn nog meer eigenschappen die op de binnenlak van Sikkens van toepassing kunnen zijn. Check daarom altijd van tevoren welke eigenschappen de verschillende soorten lak hebben voor je een keuze maakt.

Decorette helpt je graag verder

Zoals je ziet, zijn er aardig wat aspecten om rekening mee te houden bij het bepalen van de juiste Sikkens binnenlak. Er is niet één soort die voor iedereen geschikt is. De beste optie voor jou hangt volledig af van je persoonlijke voorkeuren, je persoonlijke situatie en de plannen die je hebt met de lak. 

Als je het lastig vindt om een keuze te maken, helpen we je daar graag bij. Kom dan langs in één van onze Decorette-woonwinkels, waar we niet alleen verschillende soorten Sikkens binnenlak op voorraad hebben, maar waar we ook altijd voor je klaarstaan om je te voorzien van persoonlijk advies. Kom daarom langs bij Decorette en we helpen je graag verder met al jouw wensen op het gebied van Sikkens binnenlak!