Vloerkleed: de beste tips voor onderhoud

Het juiste onderhoud van je vloerkleed is van belang voor een langere levensduur van het product. Je wilt immers zo lang mogelijk genieten van je nieuwe kleed. Om er zo lang mogelijk plezier van te hebben, geven wij enkele tips zodat jouw favoriete vloerkleed nog jaren mee kan.

1. Het vloerkleed reinigen

Zand, stenen en stof zijn de grootste vijanden van het aangekochte product. Deze elementen kunnen gemakkelijk tussen de knopen van een tapijt terechtkomen, zeker wanneer je er regelmatig overheen loopt. Je drukt ze dan vast. Voorkom dit door regelmatig het vloerkleed te stofzuigen. Als je dit bijhoudt, hebben de korrels minder tijd om tussen knopen terecht te komen en het tapijt te beschadigen. Ook het uitkloppen van het kleed kan hierbij helpen.

2. Ga voor een ondertapijt

Een kwalitatief ondertapijt zorgt dat het vloerkleed langer mee gaat. Door het ondertapijt ligt het vloerkleed een stuk stabieler, gelijkmatig en kreukt hij niet. Ook voor de vloer is een ondertapijt belangrijk. Je voorkomt krassen of beschadigingen.

3. Draai het vloerkleed eens om 

Een extra handige tip is om het kleed elk half jaar een slag te draaien. Door dit te doen voorkom je dat het vloerkleed verschillen gaat tonen. Omdat je hem draait wordt elk stuk even intensief gebruikt en blijft hij langer mooi!

4. Eerste hulp bij vlekken voor je vloerkleed

Het is flink balen als je eten of drinken morst op het (nieuwe) vloerkleed. Helaas kan dit iedereen overkomen. Zorg alleen dat je direct handelt en niet te lang wacht wanneer je knoeit. Als je te lang wacht trekt de vlek steeds verder het kleed in. 

Lauw water is nog altijd de beste manier om een vlek uit het vloerkleed te verwijderen. Wij raden aan om geen chemische middelen of diverse huismiddeltjes te gebruiken. Voor de meeste vlekken geldt: pak een handdoek, maak deze nat, wring hem uit en leg hem op de vlek. De handdoek doet het werk. Herhaal deze stappen tot de handdoek niet langer verkleurd en laat de vlek drogen. Het gebruiken van een föhn kan ervoor zorgen dat de vlek gefixeerd raakt, dus laat ook deze achterwege. Dit werkt het beste bij het schoonmaken van je vloerkleed.

5. Laat je adviseren door een specialist

Je dient het weghalen van vlekken rekening te houden met het materiaal van je vloerkleed. Sommige materialen zijn delicaat en gaan makkelijk kapot terwijl andere wel tegen een stootje kunnen. Een onderhoudsplan op maat is belangrijk. Laat je van tevoren adviseren over het onderhoud van jouw gekozen tapijt. En is het vloerkleed écht niet meer te redden? Dan kan je bij ons altijd terecht voor een nieuw exemplaar, inclusief advies op maat. Ontdek het assortiment in onze winkels of neem contact met ons op over de mogelijkheden.