• Gratis persoonlijk advies
  • 50+ winkels
  • Van interieurontwerp tot realisatie

Duurzame gordijnen, wat zijn dat?

Ben je op zoek naar duurzame gordijnen? Goed bezig! Toch komt er vaak best nog wel wat bij kijken. Want welke gordijnen zijn nou duurzaam en waar kun je op letten? We vertellen je er alles over, lees snel verder!

duurzame gordijnen

Dubbel duurzaam

Als je wil gaan voor duurzame gordijnen kun je twee kanten op. Je kunt namelijk kiezen voor gordijnen van een duurzame stof of ecologische stof (ecologische gordijnen). Maar als je je gordijnen gebruikt om je woning te isoleren, maak je op een duurzame manier gebruik van je gordijnen. Je bespaart er energie mee en verkleint op die manier je ecologische voetafdruk.

Er zijn ook ecologische gordijnen die ook nog eens isolerende eigenschappen hebben. In dit geval ben je dubbel goed bezig! Denk hierbij ook aan duurzame verduisterende gordijnen. Door een ruimte te verduisteren, kan op warme dagen de airco uit blijven.

Over het algemeen worden met duurzame gordijnen exemplaren bedoeld die met zorg voor harmonie tussen mens, milieu en economie geproduceerd zijn. Hierbij wordt gekeken naar de productie van de stof, maar ook hoe de (al dan wel niet natuurlijke) vezel uiteindelijk wordt verwerkt. Niet alleen de basis van de stof is belangrijk: het verven is vaak het meest vervuilende onderdeel in de hele productieketen. 

duurzame gordijnen
duurzame gordijnen
duurzame gordijnen

Duurzame gordijnen, wat zegt het certificaat?

Als je op zoek bent naar gordijnen van een duurzame stof, dan is het de moeite waard om te letten op het label. Er zijn namelijk een aantal eco-certificeringen die iets zeggen over hoe duurzaam en ecologisch verantwoord de stof van de gordijnen is. 

Een voorbeeld van zo’n certificering is de Global Recycled Standard (GRS). Dit internationale keurmerk kan worden toegekend aan bedrijven die producten maken of verkopen die gemaakt zijn van gerecycled materiaal. Meer specifiek laat het GRS-keurmerk zien dat minimaal één materiaalsoort van bijvoorbeeld gordijnen, maar ook kleding en vele andere producten, voor zeker 50% bestaat uit gerecycled materiaal. Daarnaast wordt er bij dit keurmerk niet alleen gekeken naar de materialen, maar ook het productieproces.

Een ander bekend keurmerk voor duurzaamheid is Oeko-Tex. Dit keurmerk, dat van toepassing is op allerlei soorten textielproducten, is voor producten die geen schadelijke stoffen bevatten. Hierbij kun je denken aan pesticiden die eventueel in het productieproces zijn gebruikt. Als je gordijnen van textiel een Oeko-Tex-Keurmerk hebben, weet je dan ook dat je voor dat soort schadelijke stoffen niet bang hoeft te zijn. Het zegt echter niet zo veel over de rest van het productieproces, dus een keurmerk zegt niet altijd iets over alle aspecten van duurzaamheid.

Welke gordijnen zijn duurzaam?

Hoe isolerend (en dus duurzaam) gordijnen zijn, hangt af van de dikte van de stoflaag. Dubbele plisségordijnen en rolgordijnen hebben over het algemeen de beste isolerende eigenschappen. Wel hangt dit af van het type vensterglas (dubbel, enkel) dat je in jouw woning hebt. Met de juiste gordijnen kun je tot wel 270,- per jaar besparen op stookkosten. Laat je dus altijd goed adviseren.

Het antwoord op de vraag welke gordijnen het meest duurzaam zijn, hangt af van verschillende factoren en van het beoogde gebruik. Wij snappen dat je in je zoektocht naar de beste duurzame gordijnen wel wat hulp kunt gebruiken. Daarom heeft Decorette  Mooier groen.

Met dit label zetten we onze groene producten in de spotlights en maken zo duurzaam kiezen een stuk makkelijker. Kiezen voor ecologische gordijnen wordt nu nog eenvoudiger én leuker. In onze winkels vertellen we je er graag meer over.

Extra duurzaam: gordijnen van gerecycled materiaal

Omdat steeds meer mensen kiezen voor ecologische gordijnen, is het aanbod de laatste tijd enorm uitgebreid. Steeds meer raamdecoratiemerken bieden ook gordijnen van ecologisch katoen of duurzame linnen gordijnen aan. Ook duurzame verduisterende gordijnen en andere soorten ecologische gordijnen worden in steeds meer collecties opgenomen. 

Daarnaast kun je tegenwoordig in veel winkels kiezen voor circulaire gordijnen, ofwel gordijnen die gemaakt zijn van gerecycled materiaal. Zo bestaan er duurzame gordijnen die worden gemaakt van gerecyclede petflessen of van gerecyclede garens. Omdat er voor gordijnen van gerecycled materiaal geen nieuwe grondstoffen nodig zijn, bespaar je bij de productie ervan enorm veel energie, CO2-uitstoot en water. Deze besparing kan, bijvoorbeeld in het geval van gordijnen van petflessen (ten opzichte van traditioneel polyester) oplopen tot wel 85%. 

Onze collectie duurzame gordijnen

Als je kiest voor nieuwe gordijnen, dan zijn gordijnen van gerecycled materiaal vaak de meest duurzame optie. De Decorette Refashion™ rolgordijnen zijn gemaakt van restjes kleding uit de mode-industrie. Met deze gordijnen sla je op het gebied van duurzaamheid dus twee vliegen in één klap.

Ook op het gebied van interieurstyling trouwens. Want de duurzame rolgordijnen zorgen voor een warme sfeer en zijn, doordat je ze kunt aanpassen aan de door jouw gewenste hoogte en lichtaanval, ook nog eens ontzettend praktisch. De unieke Refashion™ rolgordijnen zijn verkrijgbaar in 9 prachtige tinten. Naast deze bijzondere productlijn, slaag je in ons woonatelier voor nog veel meer stijlvolle ecologische gordijnen.

Duurzame gordijnen kopen? Advies (en gordijnen) op maat

Bij de aanschaf van duurzame gordijnen is er genoeg waar je op kunt letten. Zo kies je idealiter niet alleen voor gordijnen van duurzame stof, maar let je ook op de isolerende (en verduisterende) werking. Onze ervaren interieurexperts helpen je graag met het uitzoeken van een duurzaam gordijn dat echt bij je past. Letterlijk en figuurlijk: wij maken onze ecologische gordijnen namelijk ook op maat. Kom langs in één van onze  woonwinkels en ervaar hoe mooi duurzaam kan zijn!

Gerelateerde berichten

Kan ik helpen?

Van een huis een thuis maken, laat ons hart sneller kloppen. Deze passie delen we graag met je! Met onze woonwinkels is er altijd een Decorette bij jou in de buurt. Kom spontaan langs in één van onze winkels of maak een afspraak.