Manieren om energie te besparen in en rondom het huis

Het besparen van energie is een hot thema. In een tijd waarin energieprijzen hoog liggen, is het immers logisch dat je op zoek gaat naar manieren om je energierekening zo laag mogelijk te houden. Gelukkig zijn er talloze manieren om energie te besparen in en rondom het huis. Dit kan zitten in de producten en materialen die je gebruikt in huis, maar ook in de manier waarop je zelf met energie omgaat. In deze blog zetten we een aantal manieren om thuis energie te besparen voor je op een rij. Lees daarom snel verder!

Woningisolatie

Een belangrijke manier om energie te besparen in en rondom je huis is door ervoor te zorgen dat je woning goed geïsoleerd is. Vooral in oude huizen komt het regelmatig voor dat er weinig isolerende maatregelen getroffen zijn.Een belangrijke manier om energie te besparen in en rondom je huis is door ervoor te zorgen dat

Er zijn allerlei verschillende manieren om een huis beter te isoleren. Muurisolatie is hier een goed voorbeeld van. Zo kun je de holle ruimtes van een spouwmuur opvullen met isolatiemateriaal. Ook het isoleren van het dak is belangrijk, omdat warme lucht opstijgt. Als een dak niet goed geïsoleerd is, kan er daardoor veel warmte verloren gaan. Daarnaast is ook de kruipruimte een plek die vaak geïsoleerd wordt.

Al deze maatregelen vragen wel om een investering, maar als je van plan bent om een tijd in je woning te blijven wonen, kunnen deze maatregelen op de lange termijn absoluut de moeite waard zijn.

Isoleren met vloeren en tapijten

Als je energie wilt besparen, helpt het kiezen van de juiste vloer hierbij. Sommige vloeren hebben namelijk meer isolerende eigenschappen dan andere. Vinyl vloeren zijn hier een goed voorbeeld van. Deze soort vloer houdt warmte goed vast, waardoor de ruimte minder snel koud aanvoelt. Tapijt heeft een soortgelijk effect. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een houten vloer of een stenen tegelvloer, die vaak een stuk kouder aanvoelen. Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan onze eerdere blog over welke type vloer het beste isoleert.

Isolerende vinyl vloer

Zit je er niet op te wachten om je hele vloer te vervangen, maar zou je toch wel wat meer isolatie op de vloer willen hebben? Dan is een vloerkleed een goede oplossing. Deze verandert de isolerende eigenschappen van de vloer niet, maar zorgt er toch voor dat in elk geval een deel van de vloer minder koud is. Vloerkleden profiteren namelijk van dezelfde soort isolerende eigenschappen die tapijt ook heeft.

Isolerende vloerkleden

Makkelijk energie besparen op verlichting

Aangezien verlichting werkt op elektriciteit, is dit een belangrijke bron van energieverbruik. Gelukkig is op dit vlak makkelijk energie te besparen. De belangrijkste tip daarbij is om geen licht aan te laten in ruimtes waar niemand is. Op dat moment heeft niemand wat aan die verlichting en is het dan ook simpelweg verspilde energie- en daarmee ook verspild geld.

Daarnaast is het altijd goed om te letten op het soort lamp dat je koopt. Sommige lampen zijn energiezuiniger dan andere. Zo zijn gloeilampen en halogeenlampen een stuk minder energiezuinig dan bijvoorbeeld LED-lampen, spaarlampen en tl-buizen. Gloeilampen zijn om deze reden al een tijd niet meer verkijgbaar in de winkels, net als sommige halogeenlampen. Maar als je thuis wellicht nog een paar van dit soort lampen gebruikt, is het verstandig om deze te vervangen door meer energiezuinige alternatieven.

Energie besparen bij je ramen

Naast de voor de hand liggende maatregel om dubbel glas in plaats van enkel glas te installeren zijn er nog andere manieren om energie te besparen op het gebied van ramen en raamdecoratie. Wat betreft de ramen zelf is het altijd goed om deze te voorzien van tochtstrips, die overigens ook bij buitendeuren goed van pas kan komen. De tochtstrips zorgen ervoor dat de kou die eventueel aan de randen van de ramen of deuren nog binnen kan komen buiten wordt gehouden. Hierdoor is je huis minder koud en hoef je de verwarming dus minder hard aan te zetten.

Isolerend gordijn

Raamdecoratie kan ook helpen als het gaat om energiebesparing. Afgezien van het feit dat sommige soorten raamdecoratie (bijvoorbeeld gevoerd gordijnen of isolerende rolgordijnen) betere isolerende eigenschappen hebben dan de andere, speelt ook het gebruik een belangrijke rol. Zo helpt het om op warme dagen in de zomer de gordijnen dicht te houden of om gebruik te maken van zonwering. Op die manier komt er minder warmte van de zon je woning binnen, waardoor je minder snel een elektrische ventilator of een energie slurpende airco hoeft te gebruiken.

Isolerend rolgordijn

Mooier Groen

Bij Decorette hebben we het label Mooier Groen. Onder Mooier Groen vallen producten die een duurzamere keuze zijn. Dit zit deels in bijvoorbeeld de materiaalkeuze of de het productieproces. Er vallen onder dit label echter ook producten die goed van pas komen als je energie wil besparen, zoals een isoleren rolgordijn of isolerende vloeren. Wil je meer weten over Mooier Groen? Neem dan contact met ons op en we vertellen je er alles over!

Simpele manieren om energie te besparen

Er zijn ook nog allerlei manieren om energie te besparen in huis zonder dat je aanpassingen hoeft te doen aan je woning. Een aantal voorbeelden:

  • Wasmachines verbuiken veel energie. Was daarom pas als er genoeg was is om de hele machine mee te vullen. Als het goed weer is, hang de was dan buiten op om het te laten drogen, zodat je de droger niet aan hoeft te zetten;
  • Zet apparaten niet op standby, maar schakel ze helemaal uit;
  • Zet de verwarming uit in ruimtes waar niemand is;
  • Zorg ervoor dat er geen gordijnen voor de verwarming hangen, want deze maken het lastiger voor de warmte om zich te verspreiden door de ruimte;
  • Overweeg om je wat warmer aan te kleden en de verwarming op een wat lagere temperatuur te houden;
  • Wees zuinig met water. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je niet te lang onder de douche staat.

Dit zijn allemaal relatieve eenvoudige manieren om energie te besparen, dus je kunt hier meteen al mee beginnen!

Decorette helpt je graag verder

Bij Decorette zijn we een voorstander van duurzaamheid. Daarom hebben we het label Mooier Groen en allerlei producten die kunnen helpen met het energiezuinger maken van je woning, Wil je meer weten over de manier waarop onze producten kunnen bijdragen aan het besparen van energie? Of wil je persoonlijk advies over welke energiebesparende maatregelen passen in jouw woning? Neem dan contact met ons op of kom langs in ├ę├ęn van onze Decorette-woonwinkels, die verspreid zijn door heel Nederland. We helpen je graag verder!