Hoe kies ik de juiste hor voor mijn raam of deur?

In de zomer kunnen we haast niet zonder: horren. Bij warm weer willen we graag ramen en deuren open kunnen zetten, maar als je wil voorkomen dat er allemaal vervelende beestjes als muggen, vliegen en wespen je huis binnenkomen, heb je een hor echt nodig. Horren zijn echter niet universeel. Welke soort hor je nodig hebt, hangt af van de deur of het raam waar je deze voor gaat gebruiken. Ben je benieuwd welke type hor het beste past bij jouw raam of deur? Lees dan verder, want in deze blog vertellen we je precies waar je op dient te letten.

Hordeuren voor standaard deuren

Laten we beginnen met de minst ingewikkelde situaties op het gebied van horren. Voor een gemiddelde tuin- of balkondeur is een standaard deurhor goed geschikt. Hier zijn verder weinig bijzonderheden om rekening mee te moeten houden. Het belangrijkste hierbij is vooral dat de afmeting van de hor moet passen bij het formaat van de deur.

Als alternatief voor de standaard hordeur kun je bijvoorbeeld kiezen voor een plissé hordeur. Deze werkt in principe hetzelfde als de standaard variant, maar heeft een wat andere look. Ook het horgordijn is een alternatief. Deze hoef je niet elke keer te verschuiven om hem open en dicht te doen. Deze soort hordeur is namelijk zo gemaakt dat je er gewoon doorheen kan lopen.

Horren voor standaard ramen

Voor de meeste ramen die naar buiten open gaan, is een standaard raamhor voldoende om het raam open te kunnen zetten zonder dat er ongedierte je woning binnendringt. Net als bij standaard deuren zijn er ook voor standaard raamhorren alternatieven. Zo kun je ook hier kiezen voor een plissé-variant, de plissé raamhor, die een andere uitstraling heeft dan de standaard variant.

Dubbele deuren en schuifpuien

Sommige woningen hebben niet alleen enkele deuren, maar ook dubbele deuren. Dat betekent dat je daarvoor dan ook een dubbele hordeur nodig hebt.  Hierbij kun je kiezen voor een standaard dubbele hordeur, maar ook voor een dubbele plissé hordeur.

Welke soort hordeur je nodig hebt bij een schuifpui, hangt af van hoe de schuifpui werkt. Heb je een schuifpui waarbij er slechts één deur tegelijk openschuift? Dan volstaat normaal gesproken een enkele hordeur, plissé hordeur of horgordijn. Schuift je schuifpui naar twee kanten uit? Kies voor je schuifpui hordeur dan voor de dubbele varianten, net als bij een dubbele deur.

Ramen die naar binnen openslaan

Er zijn verschillende soorten ramen waarbij het kiezen van een hor wat ingewikkelder is dan bij een standaard raam dat naar buiten openslaat. Zo hebben veel mensen ook ramen die naar binnen openslaan. Als je in dit geval een gewone raamhor plaatst aan de binnenkant van je kozijn, kan het raam niet meer open en heeft de hor geen nut. In dit geval wordt de hor vaak aan de buitenkant van het raam geplaatst. Hiervoor wordt vaak een inzethor gebruikt. Een inzethor wordt in het kozijn geplaatst en is eenvoudig te bevestigen en ook weer te verwijderen. Ook voor een draai-kiepraam is een inzethor ideaal.

Horren voor dakramen

Voor dakramen is het ook belangrijk om voor de juiste hor te kiezen. Dakramen staan vaak schuin in het dak en slaan niet open, maar draaien open op zo’n manier dat de ene kant van het raam naar buiten draait en de andere kant naar binnen. Een gewone raamhor is daarom meestal niet geschikt als hor voor een dakraam.

Er is gelukkig een oplossing voor dit probleem. Normaal gesproken bevindt dit soort dakraam zich namelijk in een soort gat dat gemaakt is bij een plaatsing van het raam. Dit wordt mooi afgewerkt met aftimmering, zodat het er mooi uit blijft zien. Het voordeel hiervan is dat een hor geplaatst kan worden in dat stuk aftimmering.

Als je de hor monteert aan de rand van het gat die het verste afstaat van het raam, zorg je ervoor dat je het raam kunt openen en tegelijkertijd kunt profiteren van de voordelen van een hor. Het is wel zo dat het raam in deze situatie niet helemaal geopend kan worden omdat het raam voorbij de rand van het raamgat zou gaan, maar vaak is het gat groot genoeg om het raam zo ver open te kunnen zetten dat er genoeg geventileerd wordt. Voor deze toepassing is bijvoorbeeld een raamrolhor goed geschikt, omdat deze makkelijk te openen en te sluiten is en dus ideaal als je bij het raam moet om hem (verder) open of (verder) dicht te doen.Heb je een dakraam dat alleen maar naar buiten of naar binnen opengaat? Dan kun je daarvoor bijvoorbeeld een inzethor, vaste hor of plissé raamhor gebruiken.

De horren en service van Decorette

Als je zelf graag een hor wil hebben, dan helpen we je bij Decorette graag verder. We hebben een ruim assortiment vol met verschillende soorten horren. Deze zijn van hoogwaardige kwaliteit en een deel van het aanbod is van het A-merk Luxaflex®. Uiteraard maken we horren ook graag voor je op maat.

Ben je meer op zoek naar advies? Ook dan kunnen we je helpen. De professionals in ons team weten alles over de verschillende soorten horren en de bijbehorende toepassingen. Daardoor zijn we in staat om je te voorzien van persoonlijk advies. Dus wil je aan de slag met horren? Neem dan contact met ons op of kom langs in één van onze Decorette-woonwinkels!