Gordijn plooi: Voor welke variant kies jij?

Een gordijn plooi kiezen lijkt een bijkomstigheid maar moet met zorgvuldigheid worden gedaan. Het soort plooi is namelijk toonaangevend voor de uitstraling van je ramen binnenshuis. In de confectie van onze gordijnen zijn veel mogelijkheden, variërend in uitstraling, stijl en afwerking. Word wegwijs in de wereld van gordijnconfectie en bekijk welke mogelijkheden we jou te bieden hebben. 

 

Enkele plooi gordijn

De enkele plooi is de meest bekende plooi. Bij het vervaardigen van een enkele plooi is minder stof nodig en dat zie je terug in de prijs. Voor vrijwel alle stofsoorten is de enkele plooi geschikt. We raden deze plooi soort aan wanneer de gordijnstof een drukke print bevat. Door de vouw komt deze mooi tot zijn recht. Daarnaast is de enkele plooi perfect voor zware stoffen als fluweel en velours.


Vlinderplooi gordijn (dubbele plooi)

De vlinderplooi heeft zijn naam te danken aan zijn speciale vouwtechniek, waarbij de plooi dubbel wordt gevouwen. Door deze extra vouw ontstaat er een associatie met een vlinder. De vlinderplooi is de meest gebruikte confectiemethode. Voor het vervaardigen van de dubbele plooi is meer stof nodig dan voor de enkele variant. Deze luxe zie je in de uitstraling van het gordijn terug. De stof valt voller en het resultaat is stijlvol. De vlinderplooi wordt toegepast bij veel verschillende gordijnstoffen zolang deze soepel genoeg zijn. 


Driedubbele plooi gordijn / triplooi

Een driedubbele plooi is uitermate geschikt voor heel lichte stoffen als vitrage of transparante gordijnen. Zoals de naam al suggereert wordt de stof in drieën gevouwen waardoor er extra stof nodig is bij het vervaardigen. Dit zie je direct terug in de uitstraling van het gordijn. Door deze gordijn plooi ontstaan er twee volle, ruime plooibanen, de zogenoemde driedubbele plooi!


Retourplooi gordijn

Als je écht een luxe drapering wilt, kies je voor de retourplooi. De uitstraling hiervan is te vergelijken met een harmonica. Tussen de plooien wordt een extra band naar achteren gevouwen en vast gestikt, wat resulteert in het dubbele aantal plooien. Deze techniek zorgt dat de drapering altijd perfect valt. Er is een grote hoeveelheid stof nodig om dit te vervaardigen maar het resultaat is het meer dan waard. De retourplooi kan alleen worden toegepast als het gordijn onder de rails wordt gehangen.


Waveplooi gordijn

Bij een waveplooi wordt de stof in een perfecte golf gehangen. Hierdoor ontstaat er een natuurlijke ‘wave’ in het gordijn. Deze manier van confectioneren is geschikt voor veel soorten gordijnstoffen. Hou wel rekening mee dat deze waveplooi het beste tot zijn recht komt met kamerhoge gordijnen. Hiermee haal je het optimale resultaat uit de uitstraling van jouw waveplooi gordijn.


Advies op maat

Welke gordijn plooi je ook kiest; het is belangrijk om de stofkeuze in je achterhoofd te houden. Wij kunnen ons voorstellen dat deze keuze met elkaar samenhangt. Daarnaast helpen we bij het berekenen hoeveel stof je nodig hebt voor de gewenste plooi. We komen zelfs gratis inmeten. Naar aanleiding van een vrijblijvende afspraak maken we een plan op maat. We kijken graag met je mee welk gordijn plooi het beste past bij jouw woonwensen.

Laat je adviseren in onze winkels over de perfecte confectiemethode van jouw gordijnen. Onze experts bekijken alle mogelijkheden en maken een plan op basis van jouw stofkeuze én dessin.