Een overzicht van verschillende soorten gordijnen

We hebben ze allemaal wel in huis: gordijnen. In een huis met ramen of grote transparante deurpartijen zijn ze bijna onmisbaar. Misschien zie je als je aan gordijnen denkt ook meteen een bepaalde soort gordijnen voor je, maar aan welke soort gordijn je ook denkt, er zijn nog veel meer opties. Gordijnen komen namelijk in veel verschillende soorten en zelfs binnen dezelfde soort zijn er vaak verschillende uitvoeringen beschikbaar. In deze blog zetten we verschillende gordijnsoorten op een rij, zodat je precies weet welke soort het beste bij jouw behoeften en smaak past. 

Verduisterende gordijnen

Gordijnen worden in veel gevallen gebruikt om kamers te verduisteren. Verduisterende gordijnen vind je dan ook in bijna elk huis wel terug. Zeker in de slaapkamer zijn verduisterende gordijnen erg populair, omdat ze ervoor zorgen dat je kunt gaan slapen zonder dat je kamer nog helemaal licht is of juist dat je ‘s ochtends niet wakker wordt als al vroeg de zon fel begint te schijnen. Maar ook in andere ruimtes in het huis komen verduisterende gordijnen vaak terug. 

Verduisterende gordijnen komen voor in verschillende uitvoeringen. Het overgordijn is hier een voorbeeld van. Voor veel mensen zal een overgordijn de gordijnsoort zijn waar ze het eerste aan denken. Dit is een gordijn dat, zoals de naam al zegt, vaak over bijvoorbeeld een vensterbank, verwarming of ander gordijn heen hangt. Vaak zijn ze zo lang als de ruimte hoog is en zorgen ze voor verduistering, maar daarnaast brengen ze ook sfeer in het interieur. Overgordijnen zijn dan ook verkrijgbaar in verschillende kleuren en kunnen van allerlei verschillende stoffen gemaakt worden. 

Transparante gordijnen

Naast de verduisterende gordijnen zijn er ook transparante gordijnen. Deze kunnen op zichzelf gebruikt worden of in combinatie met verduisterende gordijnen. In dat laatste geval kun je de transparante gordijnen bijvoorbeeld overdag dichtlaten voor iets meer privacy (een andere belangrijke functie van gordijnen), terwijl je als je naar bed gaat gewoon de verduisterende gordijnen dicht kunt doen. 

Bekende transparante gordijnsoorten zijn de inbetween gordijnen en de vitrages. Het belangrijkste verschil tussen deze twee is de mate van transparantie. De inbetweens zijn doorzichtig, maar zijn wel gemaakt van een wat dikkere stof dan vitrages. Inbetween gordijnen zijn dan ook minder doorschijnend dan vitrages. 

Gordijnen met een koordje

Een andere soort gordijn die in veel huizen te vinden is, is het rolgordijn. Het kenmerkende van een rolgordijn is dat je hem in tegenstelling tot veel andere soorten gordijnen niet horizontaal open en sluit, maar verticaal door middel van een koord. Aan de bovenkant rolt het gordijn zich dan op of af rond een buis. Deze rolgordijnen zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Zo zijn er verduisterende rolgordijnen en transparante, rolgordijnen in allerlei kleuren en elektrische rolgordijnen. Op het gebied van rolgordijnen is er dus genoeg keuze. 

Een andere gordijnsoort die je open en dicht doet met een koord is het vouwgordijn. Het belangrijkste verschil met rolgordijnen is dat vouwgordijnen zich niet oprollen rondom een buis, maar de gordijnstof gaat gevouwen naar beneden of omhoog. Veel mensen vinden dit een stijlvollere optie dan de traditionele rolgordijnen. 

Vervelende effecten van buiten tegenhouden met gordijnen

Het is heerlijk om ramen in huis te hebben, aangezien deze zorgen voor lichtinval van buiten. Maar als het buiten koud is, komt er vaak wat van die kou door de ramen naar binnen, zelfs met dubbel glas. Als je deze kou zo min mogelijk wil voelen, zijn isolerende gordijnen een goede optie. Deze gordijnen zijn gemaakt van een wat dikkere stof en zorgen er zo voor dat de kou zo veel mogelijk wordt tegengehouden. Isolerende gordijnen bestaan in verschillende vormen, waaronder verduisterende gordijnen en rolgordijnen. 

Een andere soort gordijn die vervelende effecten van buiten kan tegenhouden is het geluidswerende gordijn. Deze gordijnsoort is gemaakt van stoffen die geluid dempen en daarom is deze ideaal als je woont aan een drukke weg. Zeker in de slaapkamer zijn geluidswerende gordijnen nuttig, aangezien ze ervoor zorgen dat je in een zo stil mogelijke kamer rustig kunt gaan slapen. 

Plisségordijnen

Er zijn nog meer soorten gordijnen die in een verticale beweging geopend worden. Een bekende soort is het plisségordijn. Dit is een type raambekleding dat met allemaal horizontale plooien. Bij het open- en dichtdoen van plisségordijnen vouwen deze plooien zich als een accordeon op of uit. Net als vouwgordijnen zorgen de plisségordijnen dan ook voor een unieke en stijlvolle look. 

Dan zijn er nog de dupligordijnen of duo plissé-gordijnen. Deze gordijnsoort kun je zien als twee plisségordijnen die aan elkaar zijn vastgemaakt. Daarmee blijft de stijlvolle uitstraling van de gewone plisségordijnen bewaard, maar worden sommige eigenschappen ervan versterkt. Dupligordijnen zijn bijvoorbeeld meer isolerend en meer geluidswerend dan gewone plisségordijnen. 

Decorette helpt je graag verder

Bij Decorette hebben we een ruim assortiment gordijnen, waarin ook alle bovenstaande gordijnsoorten en meer voorkomen. Daarom kun je altijd bij ons terecht als je nieuwe gordijnen, al dan niet op maat, nodig hebt, maar ook als je nog meer wil weten over de vele soorten gordijnen en de verschillende ertussen. Dus wil je nieuwe gordijnen of ben je op zoek naar advies over welke gordijnen het best bij jou en jouw woonsituatie passen? Dan helpen we je bij Decorette graag verder!