Vloeren: de richting van je laminaat vloer

Het leggen van laminaat is niet moeilijk mits je weet wat je doet. De richting waarin de planken liggen hebben namelijk grote invloed op de uitstraling van je kamer. Onze specialisten staan altijd klaar om je adviseren maar ben jij handig en wil je toch liever zelf aan de slag? Houd dan rekening met onderstaande tips.

1. Let op lichtinval

Om de richting van je laminaat te bepalen ga je uit van de belangrijkste lichtbron in de ruimte. Dit is het uitgangspunt. Vaak komt het meeste licht vanaf de raampartijen. Het is gebruikelijk dat de planken zo worden geplaatst, dat ze hiernaartoe wijzen. Op deze manier komt de kamer het beste tot zijn recht, lijken de planken groter en is het lichtinval het meest natuurlijk.

Als je meerdere ramen hebt - en dus onduidelijk waar het meeste licht vandaan komt - kies je de richting die het makkelijkste te leggen is. Het is dan gebruikelijk om de planken in de lengte te plaatsen.

Tip: Een andere invalshoek is om het laminaat te plaatsen in de richting van de vaakst gebruikte deuropening. Dit beïnvloed de looproute in je ruimte.

2. Bekijk de ruimte

Toch kan het zijn om voor jouw ruimte een uitzondering op deze regel te maken. Je kan namelijk een ruimte breder- of langen laten lijken door jouw planken tactisch te leggen. Het geeft de mogelijkheid om te spelen met je kamer. Bijvoorbeeld: maak je ruimte breder door het laminaat in de breedte te leggen.

Horizontaal maakt breder (afbeelding links)
Een smalle kamer vraagt om een horizontale legmethode. Je legt de vloeren in de breedte waardoor de kamer een bredere uitstraling krijgt. Zo oogt de ruimte een stuk opener. Vermijd ook donkere kleuren in je vloer om de kamer optischer te vergroten.

Verticaal maakt langer (afbeelding midden)
Het omgekeerde geldt voor een verticale legmethode. Als jouw kamer kort is, kan je meer diepgang creëren door de planken verticaal te leggen. Hierdoor lijkt je kamer een stuk langer. Dit effect kan je meer vergroten door de muren donkerder te verven.

Diagonaal maakt groter (afbeelding midden)
Een truc om je kamer groter te laten lijken is door de planken diagonaal te leggen. Hiervoor wordt een hoek van 45 graden gekozen. Het leggen van zo’n vloer vraagt extra aandacht én tijd maar zal het zeker waar zijn wanneer de ruimte letterlijk wordt opengetrokken.