Handige tips om je woning koel te houden

Wanneer de temperatuur buiten stijgt zal dit ook doorwerken in je woning. Een warme kamer kan je slaap belemmeren wat niet goed is voor je gemoedstoestand. Niemand zit te wachten op die zwoele nachten waarin je geen oog dicht doet. Zonwering kan een hulpmiddel zijn om de temperatuur te regulieren. Hier vind je tips om optimaal te profiteren van je zonwering.

1. Doe je ramen open… en weer dicht

Wanneer de temperatuur buiten lager is dan binnen zet je de ramen open. Dit is vaak (vroeg) in de ochtend of ’s avonds laat, wanneer de scherpte van de zon afneemt. Wel is het handig om te zorgen dat vervelende insecten als muggen niet binnen kunnen komen. Dit kan je voorkomen door op maat gemaakte horren te plaatsen.


2. Kies voor de juiste soort zonwering

Wil je écht grof geschut inzetten kies je voor rolluiken of screens. Deze zijn speciaal ontwikkeld om alle zon buiten te houden. Een goede rolluik/screen houdt tot 90% warmte tegen in de zomer. Daarmee kan je gerust zeggen dat het verkoelend werkt. Bij tropische temperaturen doe je de rolluik omlaag en je hebt gegarandeerd een goede nachtrust.


3. Ga voor een metalliserend laagje

Een handige tip is om je rolgordijn te combineren met een metalliserende achterkant. Dit betekent dat de achterzijde een laagje ultra dun aluminium bevat. Dit werkt reflecterend en houdt de warmte tegen. Hierdoor zal de zonwering extra zonwerend werken.


4. Kies voor lichte kleuren

Wanneer je raamdecoratie aanschaft ga je natuurlijk voor de juiste kleur. De zonwering moet in balans zijn met de rest van je itnerieur. Met oog op s’ zomerse temperaturen is het niet aan te raden om te kiezen voor een donkere kleur. Deze worden snel te warm en dat straalt door de kamer in. Dit geldt uiteraard ook voor gordijnen