Gordijnen: welke plooi moet je kiezen?

Heb je eindelijk de juiste keuze gemaakt voor een mooie gordijnstof, moet de knoop worden doorgehakt betreft de plooi. Geen makkelijke keuze als je er weinig van weet. Welke plooi bij jouw interieur past, is deels afhankelijk van het type stof. Wij vertellen je in dit artikel meer over de optimale confectiemethode in jouw ruimte.

Gordijn plooien

Gordijn met enkele plooi

De enkele plooi is het best bekend. Bij de vervaardiging van een enkele plooi is minder stof nodig. Hierdoor is deze manier van confectie het goedkoopst. Wanneer je een gordijnstof kiest met drukke print zal deze in een enkele plooi het beste tot zijn recht komen. Maar ook voor zware stoffen als fluweel is de enkele plooi uitermate geschikt.

Gordijn enkele plooi


Gordijn met dubbele plooi / vlinderplooi

De dubbele plooi wordt ook wel vlinderplooi genoemd. Dit komt omdat de dubbele plooi een extra keer gevouwen wordt en doet denken aan een vlinder. De dubbele plooi is de meest gebruikte confectiemethode. Door de dubbele vouw zal er meer stof nodig zijn bij het confectioneren, maar het gordijn valt voller waardoor het resultaat erg stijlvol is. De vlinderplooi kan worden toegepast bij allerlei soorten stoffen, zolang deze soepel genoeg zijn.

Gordijn dubbele plooi vlinderplooi


Gordijn met een driedubbele plooi / triplooi

Bij hele lichte stoffen kan je zelfs kiezen voor een driedubbele plooi. Door de driedubbele vouw zal bij deze confectiemethode meer stof worden gebruikt, maar is dit zeker in de uitstraling terug te zien. Er ontstaan namelijk twee volle en ruime plooibanen.

Gordijn triplooi


Wanneer kies je voor een Retourplooi

De retourplooi is te vergelijken met een harmonica. Tussen de plooien wordt een band naar achteren gestikt voor een extra mooie drapering. De techniek is erg luxe en stijlvol en dus perfect als je een echte eye-catcher van je ramen wil maken.


Gordijn met een waveplooi

De waveplooi is geschikt voor allerlei soorten stoffen. De stof wordt in een perfecte golf gehangen. Er ontstaat een natuurlijke wave in het gordijn. Omdat dit gordijn wordt bevestigd aan een roede is de uitstraling van deze ook belangrijk. Ook raden wij kamerhoge gordijnen aan voor een optimaal resultaat.


Ben je er toch nog niet helemaal uit? Laat je dan adviseren in onze winkel.