Mooi oranje is niet lelijk!

Oranje is een kleur die wordt geliefd of verafschuwd. Enerzijds zijn we trots, de kleur van ons vaderland, anderzijds kunnen we nooit oranje dragen zonder te worden aangezien als fanatiek voetbalsupporter. Toch is oranje een kleur dat in het interieur nooit misstaat. Hoe je deze vrolijke kleur toepast? Decorette Vorden legt het uit!

Mood

Oranje is een mengkleur van geel en rood en heeft daarom van beide kleuren eigenschappen overgenomen. Vrolijkheid, de zon, passie en stimulering van ons brein zijn enkele van deze eigenschappen. Oranje trekt de aandacht, is warm en straalt enthousiasme uit. Tegelijkertijd zal deze kleur de emoties oproepen van plezier, optimisme, energie, creativiteit, aandacht en beweging.

Oranje geeft ook een kleine ethische touch aan het interieur. Dit komt doordat terracotta een afgeleide is van een felle oranje kleur. Ben je opzoek naar wat meer cultuur in huis, dan kan oranje ook uitkomst bieden.


Combineren

Oranje is niet de makkelijkste kleur om toe te passen in je woonkamer. Kies daarom bewust voor goede kleurcombinaties en hou jezelf aan dit kleurpalet. Wanneer je ervan afwijkt zal het snel chaos worden.

(Vergrijst) Greenery is als neutralere tegenhanger van oranje een goede combinatie. Door iets koelere en natuurlijkere tonen toe te voegen aan zo’n felle kleur creëer je nuance. De oranje zwakt hierdoor wat meer af en zal minder heftig overkomen.

Het is oppassen met de kleuren rood, geel of paars. Deze kleuren zullen de kracht van oranje versterken wat al snel zorgt voor een overkill. Je wilt toch tot rust komen in je huis.


Valkuilen

Hoewel deze vrolijke kleur veel positieve associaties heeft, kan hij ook overkomen als goedkoop, niet serieus en overvloed. Gebruik je oranje in het interieur zal deze snel als heftig worden ervaren. Hij is al snel teveel: een overvloed. Gebruik oranje in details of als eye-catcher maar zorg voor tegen hang.

Daarnaast heeft de kleur - zoals we zelf al aangaven - een grote associatie met Nederland, koningsdag en voetbal. Voor de minder openminded mensen zal oranje direct beschouwd worden als Hollands glorie. Een oranje muur zal snel de link leggen naar voetbal en dat is niet altijd het statement dat we willen maken.

Tip: Koninklijk oranje is prachtig toe te passen in een mediterraans interieur. Zo creëer je ook nog eens een vakantiegevoel in je huis!