Fris, stoer, koel: Blauw in het interieur

Kiezen van de juiste kleur verf voor in je interieur kan een breinbreker zijn. Ga je voor basic wit of toon je lef en verf je de muur trendkleur oker? Laten we de eigenschappen van verschillende kleuren even onder de loep nemen. Decorette Vorden geeft graag tips voor de meest frisse kleur in ons spectrum: Blauw.

Mood
Praat je over koele kleuren, dan is blauw de eerste kleur waar je aan denkt. Blauw is gemakkelijk en toegankelijk, creëert ruimte en vrijheid. Rust, eenvoud en een kleur met een breed scala. Zo kiest men pastel voor een baby-blauwe kamer of kobalt blauw voor een Koninklijke look. Nuances aanbrengen zorgt voor een variatie en houdt het geheel spannend. Blauw is ook stoer, denk maar eens aan jeans. Blauw past bij een mediterraanse sfeer maar misstaat ook niet in een funky of landelijk interieur.

Combineren
Kies in plaats van grijstinten een vergrijsde blauw. Het geeft net wat meer sfeer en is spannender. Daarnaast is blauw goed te combineren met heel veel kleuren. Een goede vervanger voor neutrale grijstinten.

Blauw straalt rust uit, wat betekent dat het een fijne kleur is in je woning. Blauw werkt vrijwel voor iedereen. De koele eigenschappen zorgen in sommige combinaties wel voor een kille aanblik. Het is daarom verstandig om deze kleur te combineren met wat warmere tinten.

Valkuilen
Met blauw kan je bijna niet fout gaan. Let alleen wel op dat verschillende blauwtinten elkaar versterken. Dezelfde tint doorvoeren in het hele huis wordt eentonig. Combineren kan bijna met elke andere kleur of materiaal.