5X dont's bij het kiezen van een kleur

Kleur is belangrijk onderdeel van de totale sfeer in het interieur. Daarom is het belangrijk dat je tijd neemt om de juiste kleur te vinden. Waar moet je eigenlijk rekening mee houden wanneer je de perfecte kleur zoekt? Dat vertelt Decorette Vorden je!

Fotografie: Flexa Color Futures 2017

1) Kiezen vanaf een klein kleurstaaltje

Kleur is bepalend voor de hele uitstraling van het interieur. Daarom moet de kleur met zorg gekozen worden. Een klein kleurstaaltje is niet te vergelijken met een hele wand. Een kleur kan op zo’n staal fris en licht zijn maar op een lange muur toch zwaar overkomen. Daarom heeft Flexa tegenwoordig testers waarmee je een klein stukje muur kunt uitproberen. Je ziet direct hoe de kleur uitvalt op de juiste ondergrond en of je tóch niet voor een lichtere toon moet gaan.

2) Keuze maken in een winkel vol TL licht

Wanneer je onder TL-buizen staat is het bijna onmogelijk een kleur juist te beoordelen. Kleuren komen in elk soort licht anders over. Ook tussen ’s ochtends (natuurlijk licht) en ’s avonds (kunstlicht) zit een wereld van verschil. Daarom is het aan te raden om de stalen (minimaal A4) mee te nemen naar huis. Beoordeel deze stalen ook op verschillende momenten van de dag.

3) Kleur kiezen als laatste stap

De eerste stap van een nieuw interieur is volgens menigeen vaak het kiezen van een kleur. Toch is ons advies om dit als laatste te kiezen. Muurverf heb je in een tal van verschillende tonen en nuances terwijl je hier met woonaccessoires en meubelen vaak minder flexibel in bent. Stel het kiezen van de kleur dus zoveel mogelijk uit en maak eerst een interieur én styling plan.

4) Bekijk alle grijstonen zorgvuldig

Vaak wordt gedacht dat elke grijstoon hetzelfde is. Toch heeft elke kleur grijs een andere kleurnuance. Een koele of warme grijs? Een puntje rood of puntje groen? Aangezien een klein puntje groen op een groot oppervlakte ontzettend veel effect heeft, is het verstandig om alle opties te overwegen. Weet welke richting je op gaat en welke tonen daar bij passen. Laat je zo nodig adviseren.

5) Teveel Matchen

Wanneer je blij bent met een specifieke kleur ben je geneigd om deze door het gehele huis te laten terugkomen. Teveel matchende elementen zorgen vaak voor een saai geheel. Gebruik daarom kleurnuances en verschil in tonen om toch een spannend geheel te maken. Gebruik voor elke ruimte een ander kleurpalet maar zorg ervoor dat er ook overlappende kleuren zijn.