Een vloerkleed: waar op te letten?

Wij zijn ervan overtuigd dat een vloerkleed niet kan ontbreken in je huiskamer. Niet alleen zorgt het ervoor dat er een intieme, gezellige sfeer ontstaat, je creëert er ook een duidelijke zithoek mee. Daardoor is een vloerkleed niet alleen van esthetisch, maar vaak ook van praktisch belang.

vloerkleed

Vloerkleed in een kleine woonkamer

Wat iedereen wil weten - en wat de meest gemaakte fout is - is de verhouding van het vloerkleed. Het is goed om te beseffen dat je een vloerkleed gebruikt om losse onderdelen in je kamer te verbinden. Laat hem daarom iets doorlopen onder je bank en zet je salontafel in het midden. Baseer het formaat van je vloerkleed dan op de breedte van de bank en de diepte van de salontafel.

Vloerkleed in zithoek


Vloerkleed in een grote woonkamer

Een vloerkleed in een grote woonkamer is essentieel. Met een vloerkleed creëer je knusheid en een gezellige zithoek. Op deze manier kan je de bank in zijn totaliteit op het karpet plaatsen. Je karpet moet hiervoor natuurlijk wel een stuk groter zijn. Ook de salontafel plaats je op het vloerkleed. Je creëert hiermee een intiem eilandje.

Groot vloerkleed


Vloerkleed voor een eetkamer

Soms gebruiken we onder onze eettafel ook een vloerkleed. Zorg dat deze niet te licht is, want dan zal hij snel vies worden. Qua verhoudingen zorg je dat het vloerkleed aan alle kanten van de tafel gelijk uitsteekt. Anders zal het er gek uitzien. Zo’n 60 cm aan iedere kant is perfect, omdat je dan plek hebt om je stoel naar achter te schuiven.

Vloerkleed onder eettafel


Tip: Denk ook aan de functie.

De functie van een karpet wordt vaak onderschat. Naast dat het je woonkamer stijl geeft, werkt een vloerkleed ook geluiddempend. Wanneer je een tapijt uit gaat zoeken, kies dan op basis van de functie voor het vloerkleed dat bij jou past. Een reden voor een vloerkleed kan bijvoorbeeld zijn ‘het voorkomen van koude voeten’. Dan is je uitgangspunt voor het uitkiezen van je tapijt anders dan wanneer het puur om de uitstraling gaat.