Kies je vloer: PVC, laminaat of Vinyl

De zoektocht naar de perfecte vloer begint met de vraag: kies je voor PVC, laminaat of vinyl? En dat is niet het enige dilemma. Welke uitstraling wil je? Welke kwaliteit past binnen jouw budget? En in welke ruimte wordt de vloer gelegd? Om geen valse start te maken, vertellen we in dit artikel meer over deze vloeren. Zo is de eerste horde voor een weloverwogen beslissing al genomen.

Vloer kiezen: PVC, laminaat of Vinyl

Elke soort vloer heeft zijn unieke eigenschappen. Er zijn een aantal belangrijke verschillen. De keuze die jij maakt is natuurlijk afhankelijk van jouw wensen.


Laminaat vloeren

Laminaat vloeren zijn opgebouwd uit meerdere, samengeperste lagen. Deze lagen zijn leidend in de stevigheid en kwaliteit van de vloer. Bij laminaat is de toplaag gemaakt van kunststof, ze kunnen dus tegen een stootje. Natuurlijk heb je deze in verschillende prijzen die worden o.a. bepaald aan de hand van de dikte van de toplaag. Wanneer de toplaag dikker is, zal de vloer prijziger zijn: maar dit betekent ook dat de vloer duurzamer is.

Montage
Laminaat vloeren zijn makkelijk te leggen. Wij doen dit graag voor jou, maar het kan in kosten schelen als je zelf handig bent. Laminaat wordt ‘zwevend’ op een ondervloer gelegd. Een goede ondervloer voorkomt geluidshinder. Dit is handig als je in een appartement met onderburen woont. Let op: laminaat vloeren hebben een mdf basis en dit is niet watervast. Een langdurig wateroverschot kan de planken krom laten trekken en daarom is laminaat niet geschikt voor badkamers. De vloer is gelukkig wel goed te dweilen.


Vinylvloeren

De constructie van PVC en vinyl komt grotendeels overeen. Vrijwel alle lagen zijn identiek; behalve de verende, onderste laag. Bij vinyl is deze flexibel - dit maakt hem zachter en extra geluiddempend- en bij PVC is deze steviger en robuuster. Hierdoor zijn PVC-vloeren doorgaans wat prijziger.

Montage
Vinylvloeren kunnen over de gehele oppervlakte van de ruimte worden uitgesneden. Hierin zit het grootste verschil met laminaat, die in planken verkrijgbaar zijn. Je kunt vinylvloeren naadloos leggen wat een strak resultaat geeft. Vinylvloeren zijn relatief dun en wordt direct op de ondergrond verwerkt. Deze ondervloer dient volledig glad te zijn! Dit is de reden dat vinylvloeren door professionals worden gelegd.

Het is mogelijk om je vinylvloer te combineren met vloerverwarming. De werking hiervan is afhankelijk van de dikte van het vinyl. Weet wel dat vinyl van nature al warmer aanvoelt.


PVC-vloeren

PVC wordt gemaakt uit het materiaal polyvinylchloride. Een materiaal dat soepeler en dunner is dan de samengeperste lagen van de laminaat vloeren. Qua samenstelling lijkt PVC op vinyl maar door de stevige onderlaag zijn ze kwalitatief iets sterker. PVC is geschikt in combinatie met vloerverwarming. Doordat het materiaal vrij dun is, komt de warmte hier makkelijker doorheen.

PVC vloeren hebben een prachtige uitstraling. Ze zien er vaak erg realistisch uit en kunnen in verschillende patronen worden gelegd. Denk bijvoorbeeld aan visgraat. PVC is geschikt om diverse hout- of betonlooks mee na te bootsen.

Montage
PVC-vloeren worden direct op de vloer gelegd, dus zonder ondervloer. Er zit geen ruimte tussen waardoor geluidsoverlast wordt beperkt. Ook hiervoor geldt dat dit het best door een professional kan worden gedaan, omdat de egaliteit van de vloer erg belangrijk is. Je kan ook kiezen voor een klik-variant, die makkelijker zelf te leggen is.