Verhoudingen in je interieur - Tips&Tricks

De onjuiste verhoudingen in je interieur kunnen het totaalplaatje van je huis breken. Dit is natuurlijk erg zonde. We zijn geneigd om te kiezen voor te grote, of juist te kleine meubelstukken. Maar waar moeten we nou eigenlijk rekening mee houden? Wij leggen het je uit!

1. Creëer zones

Het kiezen van de juiste verhoudingen begint in een kamer zonder meubelen. Begin met het verdelen van je woonkamer in verschillende zones. Benut hierin optimaal het aantal meters dat je hebt. Zo kom je erachter welke hoeken lastig zijn om te gebruiken. Hier kan je bijvoorbeeld opbergruimte van maken, of een andere functie voor bedenken. De zones kunnen variëren van: ‘zone om tv te kijken’ tot ‘zone waarin je kan werken’.


2. Zorg dat de zones op zichzelf staan

Het mooiste is om de zones die je hebt bedacht visueel van elkaar af te scheiden. Dit kan je doen door een glaswand, tapijt of door inbetween gordijnen. Hiermee creëer je aparte hoeken in je kamer. Ook leuk is om te spelen met verschillende muurvlakken. Lees hier meer.


3. Kies de juiste meubelen

Een belangrijke regel die je jezelf moet inprenten is: kleine meubelen maken druk, grote gebaren zorgen voor ruimte. Hoewel je misschien het tegenovergestelde zou doen, kun je het beste kiezen voor grote meubelen. Dit zorgt ervoor dat je ruimte groter oogt. Teveel kleine poespas maakt onnodig druk en dat wil je voorkomen. Grote meubelen betekenen ook dat je minder spullen kwijt kan en dat komt de rust alleen maar ten goede.


4. Kies voor de juiste plaatsing

Een andere belangrijke tip die wij kunnen geven is: je bank hoeft niet perse tegen de muur. Veel mensen zijn hier wel toe geneigd. Zeker een grote woonkamer vraagt om een speelsere indeling. Wat je niet wil is een kille kamer creëren waarin een dode ruimte tussen je bank en TV meubel ontstaat. Gebruik daarom een vloerkleed zodat je zithoek gezellig en knus wordt. Speel met de ruimte!


5. Kies niet voor minimalisme

Het is een gegeven dat een kleine ruimte onrustig overkomt wanneer je deze vol propt met kleine spullen. Dat betekent niet dat je helemaal geen woonaccessoires kan gebruiken. Je wilt namelijk wel een knus en persoonlijk interieur creëren. Zorg daarom voor een paar statement woonaccessoires en combineer deze samen tot een koppel. Zorg dat je niet overal wat hebt staan maar bundel de kleine spullen met elkaar zodat dit ook een groots gebaar wordt.

Tip: Maak foto’s van je woonkamer. Hierop is namelijk makkelijker te zien of je meubelen de juiste verhoudingen hebben.