Tips: onderhoud tapijt

Tapijten zijn kostbaar en niet makkelijk vervangbaar. Het is dan ook balen als je eten of drinken morst op een mooi karpet. Helaas kan dit iedereen overkomen. Goed onderhouden tapijten hebben vaak een lange levensduur. Decorette is dé specialist op het gebied van tapijt. Daarom geven we je graag wat onderhoudsadvies voor je tapijt.

Vlekken in je karpet
Als er een vlek ontstaat op je vloerkleed handel dan zo snel mogelijk. Gebruik vooral geen chemische middelen als verschillende huismiddeltjes, om een vlek te reinigen. Lauw water is nog altijd de beste manier om van een vlek af te komen. Voor de meeste vlekken geldt: pak direct een handdoek, natmaken met water, uitwringen en op de vlek leggen. Laat de handdoek het werk doen. Herhaal dit net zo vaak tot de handdoek niet meer verkleurt. Laat de vlek daarna rustig drogen. Gebruik geen föhn, hitte kan de vlek fixeren.

Daarnaast mag je nooit over een vlek wrijven. Hiermee beschadig je de knopen van het karpet. Het is een misverstand dat zout op een wijnvlek zou helpen. Laat je altijd adviseren door een specialist wanneer de vlek niet helemaal verdwijnt. Decorette staat voor je klaar met persoonlijk advies wanneer een hardnekkige vlek niet kunt verwijderen.

Onderhoud van je tapijt
Zant, steentjes of stof zijn de grootste vijanden van een vloerkleed. Stofzuig daarom regelmatig, minimaal twee keer per week, het karpet goed af. Gebruik met voorkeur een stofzuiger met elektrisch ronddraaiende borstel. Doe dit zorgvuldig, want zandkorrels gaan tussen de knopen van een kleed zitten. Zeker wanneer mensen eroverheen lopen. Klop een karpet voorzichtig uit en doe niet hardhandig. Hierdoor kunnen ketting- of scheringdraden breken of beschadigen.

Ook kan je gebruik maken van een ondertapijt om de stabiliteit te optimaliseren. Het kleed blijft kreukvrij en heeft hierdoor een stabiele ligging. Daarnaast voorkom je beschadigingen aan je harde vloer. Ook hiervoor kan je terecht bij Decorette in jouw buurt. Wij zijn niet voor niets dé tapijt specialist uit de regio .

Extra tip: Draai elk half jaar het kleed een slag om. Hierdoor voorkom je dat het karpet verschillen gaat tonen. Doordat je hem draait wordt elk stuk even intensief gebruikt en blijft hij langer mooi!