Zo maak je een lichtplan

Het wordt nog vaak onderschat: het maken van een lichtplan. Het maken van een goed lichtplan is echt één van de belangrijkste to-do’s wanneer je een huis (opnieuw) inricht. Naast functioneel gebruik, is licht dé sfeermaker in huis. Aan de slag als een ware interieur-professional? Wij leggen je uit hoe jij een lichtplan maakt als een pro!

Lichtplan

Een goede lichtindeling helpt je bij het optimaal gebruiken van je ruimte. Heb je een nieuwbouwwoning? Begin dan met een lichtplan voordat de bouw start. Je kan dan de aansluitpunten hierop voorbereiden. Ook in een later stadium is het maken van zo’n plan belangrijk. Voor iedere ruimte geldt: maak per kamer een uniek plan, passend bij de functies van de ruimte. Er zijn verschillende soorten licht: Algemene verlichting


De algemene verlichting is de stabiele basis van ieder interieur. Dit zijn bijvoorbeeld plafondlampen en algemene spots. Hiermee zorg je dat er voldoende licht in een ruimte valt. 


Functionele verlichting 


Functionele verlichting is gericht op een activiteit. Denk aan plekken waar je meer licht kunt gebruiken; je bureau, de eettafel of je nachtkastje. Deze verlichting wordt op enkele momenten gebruikt en is vaak dimbaar of verstelbaar.


Accentverlichting 


Accentverlichting wordt gebruikt om een product of item extra aandacht te geven. Bijvoorbeeld je boekenkast, een kunstwerk of een groep planten. 


Decoratieve verlichting


Daarnaast hebben we lampen die we niet kunnen laten staan, omdat ze gewoon prachtig staan in het interieur. Het zijn vaak eye-catchers. Deze lampen hebben niet de prioriteit om veel licht te verschaffen. Hier kun je spelen met hoogtes, bijvoorbeeld een kleine lamp op de vloer in de zithoek en een lamp op de kast bij de eettafel. Denk ook aan kaarsen of haardvuur.

Stap 1: Zorg voor een goede plattegrond


Haal je plattegrond uit het stof, want dit is de basis van het lichtplan. Heb je deze niet? Dan teken je die makkelijk zelf. Let wel op de schaal en de maatvoering. Teken alle meubelen in de plattegrond, het belangrijkste is dat de indeling van de kamer klopt.

Tip: Denk aan alle technische aspecten van de ruimte. Bedenk waar de ramen zijn, waar je schilderijen gaat ophangen en waar je zithoek wordt ingedeeld.


Stap 2: Breng de functies van de ruimte in kaart

Verdeel de ruimte in op mogelijke activiteiten. Wat gebeurt er allemaal in deze ruimte? Geef dit aan op de plattegrond middels cirkels. Denk hierbij aan de eethoek, waar je een boek leest, waar je op de laptop werkt, waar je tv kijkt, etc.

Denk daarbij na of je bepaalde elementen wilt accentueren, zoals een schilderij, foto’s of een plant.Stap 3: Het kiezen van de verlichting; de basis


Geef nu op de kaart aan welke soorten verlichting je nodig hebt in de ruimte. Denk aan basisverlichting, decoratieve verlichting, functionele verlichting en accentverlichting. Gebruik een ander symbool of kleur voor elke soort verlichting.


Stap 4: Het kiezen van de verlichting; de armaturen


Als laatste bekijk je welke soorten armaturen of lampen je wilt plaatsen. Ook dit kan je op het lichtplan aangeven. Kies bijvoorbeeld voor hanglampen boven je eetkamer en houd rekening met de woonstijl die bij jou past.