Gastblog: De vloer en toepassing in de ruimte

De keuze van de vloer heeft een grote impact op de sfeer en uitstraling van je huis. Het gaat om een groot aantal vierkante meters, die ook heel zichtbaar zijn. Een vloer kies je voor langere tijd, dus even stilstaan bij die keuze is terecht. We geven graag een paar gouden tips die het je makkelijker maken om te kiezen.

Vloer in huisrichting van de stroken wilt laten lopen. Soms kan het een goed idee zijn om de richting in de breedte te laten lopen. Bij een ‘pijpenla’-ruimte kan dit dan juist verbredend werken. Wil je liever de lengte benadrukken, dan leg je ze juist in de lengte. Als je de ‘planken’ haaks op de raampartij legt, heb je wat minder schaduwwerking wat een rustiger beeld geeft. Kies voor mooie hoge plinten. Als je deze in de kleur van je vloer toepast, zal er een vergrotend effect optreden, omdat de vloer lijkt door te lopen.

Nog een vergrotende tip: Als je meubels zweven (bijvoorbeeld een TV-dressoir) is er meer vloer zichtbaar, waardoor het ruimtelijker lijkt.


Vergeet het vloerkleed niet…

Bij een harde vloer hoort een mooi karpet! Hiermee geef je een duidelijke verdeling aan in je kamer, en het geeft direct wat zachtheid. Daarnaast kun je een kleurstatement maken met een vloerkleed én werkt het heel positief op de akoestiek en warmtebeleving.

Kies een kleed niet te klein: laat het een royaal eiland zijn, die gedeeltelijk onder de zitmeubelen loopt. Zo verbind je letterlijk de meubels met elkaar en ontstaat er vanzelf een mooi geheel. Kortharig of langharig? Dat is een persoonlijke keuze. Langharige tapijten hebben wat meer onderhoud nodig, daarom zijn kortharige kleden heel erg geschikt voor jonge gezinnen of mensen met huisdieren. Leg altijd een anti-slip mat onder je vloerkleed voor de veiligheid. Je kunt ook een prachtig karpet op maat laten maken van vloerbedekking. Met een mooie randafwerking kun je precies de maatvoering bepalen die in jouw huis het beste tot zijn recht komt. Denk ook eens aan een andere vorm dan de veel gekozen rechthoek: een rond of ovaal kleed geeft een vriendelijk accent aan de ruimte. Een kleed onder de eettafel? Ook dat kan! Hier moet het zeker ook royaal zijn, zodat je goed met de stoelen kunt schuiven: rondom heb je 75 cm extra nodig. Kies voor een kleed met een korte pool, dit is wat idealer met schoonhouden en schuiven met de stoelen. Durf ook eens voor een dessin te kiezen, de meeste onderdelen in ons huis zijn effen van kleur. Met een mooi patroon geef je je interieur een extra kick!


Interieurontwerpster Marie-Gon geeft ook online interieuradvies voor Decorette. Vind jij het lastig om je huis op een juiste manier in te richten? Bekijk deze pagina en laat je inspireren met 3D tekeningen, moodboards en persoonlijk advies!