Breng contrast in huis

De belangrijkste tip die wij kunnen geven voor het inrichten van je huis is: breng contrast aan. Het zorgt voor balans in je kamer. Wij leggen uit waarom.

Interieur met contrast

Het is ons motto; contrast! Bekijk eens een interieurfoto. Het klinkt simpel: een spannend plaatje maak je door iets te laten zien. Door contrast in het beeld te brengen, wordt het geheel aantrekkelijker en zal de kijker langer zijn aandacht vast kunnen houden. Contrast breng je aan door te spelen met materialen, vormen en kleuren.


Contrast in kleur

Een eentonig interieur wordt vaak gezien als normaal. Kiezen voor kleuren uit dezelfde range vinden we lekker veilig. Op zich niets mis mee, maar het mist in het eindresultaat soms wel wat spanning. In de reclamewereld is de insteek anders: ‘zoveel mogelijk opvallen in de massa’. Ontwerpers weten dit en kiezen vaak voor complementaire kleuren. Dit zijn kleuren die tegenover elkaar staan in de kleurencirkel. Denk aan oranje en blauw bijvoorbeeld. Een gedurfde combinatie maar - mits juist toegepast - houdt het de aandacht langer vast. Weet dat een contrast niet alleen ligt in primaire kleuren (blauw/oranje). Je kan natuurlijk ook spelen met pasteltinten of vergrijsde tonen. Dit maakt het geheel minder heftig, maar je gaat wel voor contrast.

Contrast in materiaal

Naast contrast in kleur is het soms ook interessant om bewust om te gaan met materialen in huis. Veel mensen denken hier niet over na, maar donkere tegels op de vloer in combinatie met een grijze muur kan kil overkomen. Hier moet dan iets warms tegenover staan. Denk aan een karpet of houten meubelen. Ook trendy woonaccessoires of planten en bloemen zorgen voor leven in een kille omgeving.


Contrast in vorm

Kamers in een modern interieur zijn vaak ruim. Waar vroeger nog een aparte eetkamer, keuken, woonkamer en gang was, wordt vandaag vaak één grote ruimte opgeleverd. Dit brengt een extra moeilijkheidsgraad met zich mee, want knusheid in een uitgestrekte ruimte brengen is lastig. Één manier om dit te doen is door te spelen met ronde vormen. Ruimtes zijn vaak rechthoekig. Door een ronde tafel te kiezen doorbreek je de rechtlijnigheid. Over het algemeen worden ronde vormen als vriendelijker ervaren dan rechte hoeken. Een bank met ronde afwerking (a la jaren '80, helemaal hip!) of grote, ronde bloempotten zal een mooi contrast zijn in je moderne interieur.