In 5 stappen je huis indelen: hoe doe je dit?

Bouw je zelf een huis of koop je nieuwbouw? Vaak wordt er dan van je verwacht dat je beslissingen neemt over de indeling. Soms kan dat best lastig zijn. Zeker wanneer je hier niet veel kaas van gegeten hebt. Met deze 5 handige tips ben jij klaar om belangrijke keuzes te maken.


Stap 1: Zorg voor een plattegrond

De juiste indeling voor je interieur begint bij de plattegrond van je woning. Een plattegrond helpt je de relatie in te schatten van verschillende ruimtes. Daarbij worden ook de exacte maten inzichtelijk. Daarom is een plattegrond essentieel om de juiste indeling te kiezen.


Stap 2: stel een plan van eisen samen

De tweede stap is om een 'plan van eisen' voor jouw droomhuis samen te stellen. Maak een lijst met eisen waaraan jouw huis moet voldoen. Dit kan variëren van een lekkere loungebank tot een grote eettafel voor minimaal tien personen. Voor iedereen is deze lijst anders. Zet de eisen op volgorde van prioriteit, omdat je soms - zeker in een kleiner huis - een compromis moet sluiten.


Stap 3: maak een loopplan

Aan de hand van de plattegrond maak je een loopplan. Vaak wordt de inrichting van een huis aan de hand hiervan bepaald. Een loopplan wordt door veel mensen onderschat. Bedenk op voorhand wat de makkelijkste looproute door je huis is. Waar ben je het meeste te vinden? Zet je eethoek in de buurt van de keuken. Zorg dat je makkelijk met je servies bij je eettafel kan komen. Het is een inkoppertje maar toch belangrijk om even bij stil te staan.


Stap 4: concreet worden

Bij stap vier is het tijd om concreet te worden. Op basis van de plattegrond, 'plan van eisen' en je looproute weet je hoeveel ruimte je meubelen gaan innemen. Teken je meubelen uit op dezelfde schaal als je plattegrond en knip deze uit. Dit is een handige tool om te zien of je de door jou bedachte indeling ook daadwerkelijk haalbaar is. Je kan hiermee schuiven zodat je eventueel ook een andere indeling kan proberen.


Stap 5: maak je interieur af

Hou met je indeling ook rekening met ramen en deuren. Kies ervoor om zoveel mogelijk licht in je woonkamer te brengen en bedenk of je vanaf de bank naar buiten wilt kijken. Zet geen (grote) meubelen voor je ramen. Verschillende vormen van 'room dividers' tussen de keuken en de kamer kunnen een grote ruimte breken. Je kan ook werken met een kast of planten om je kamer af te schermen en wat intiemer te maken. Deze keuzes maak je bewust aan de hand van je eisen lijst, loopplan en plattegrond.


TIP! Check je buren!

Je hoeft zelf het wiel niet uit te vinden. Check het huis van je buren, want vaak hebben zij al nagedacht over hun indeling. Je kan zelf de beste punten overnemen of leren hoe het juist niet moet. Voor alle voorbeelden geldt: doe waardevolle ideeën op en vertaal ze naar je eigen interieur.