Gordijnen: Hoe houd je ze mooi?

Gordijnen zijn sfeerbepalend in het interieur. Goed onderhoud is daarom essentieel, zodat je het optimale resultaat kan halen uit je gordijn. Je gordijn bepaalt de uitstraling van je kamer. Zijn ze vies, dan zal dit direct zijn weerslag hebben op de rest van het interieur. Maar gordijnen wassen, dat blijft een ding! Decorette geeft advies!

Gordijnen zo min mogelijk wassen!

Gordijnen hebben minimaal onderhoud nodig om mooi te blijven. Het klinkt tegenstrijdig, maar was ze zo min mogelijk. Voor stoffige gordijnen geldt: klop ze buiten uit. Dit is vaak al genoeg om de boel even op te frissen. Op deze manier blijf je er het langste plezier van houden.

Chemisch reinigen

Wanneer je toch besluit om de gordijnen aan een wasbeurt te onderwerpen, dan raden wij je aan om de gordijnen chemisch te laten reinigen bij een specialist. Gordijnen zijn delicaat en dienen volgens een juist behandelplan te worden gewassen. Zo behouden de gordijnen hun kleur, valvorm en zullen ze minimaal krimpen.

Gordijnen toch zelf wassen?

Besluit je je gordijnen zelf te wassen? Houd dan rekening met het volgende: tijdens het wassen krimpen gordijnen vrijwel altijd. Wees je hiervan bewust. Een transparante variant heeft een ander behandelplan dan een verduisterend gordijn. Houd rekening met de wasvoorschriften van de stof en bekijk de volgende punten:

  • Vermeldt het wasvoorschrift een A, P of F? Dan mogen ze alleen chemisch worden gereinigd.
  • Verwijder alle haken uit de gordijnstof.
  • Om beschadiging te voorkomen kan je de gordijnen in een grote kussensloop of dekbedhoes wassen.
  • Vul de trommel voor 2/3, was op een fijnwasprogramma en gebruik fijnwasmiddel.
  • Was je met de hand, laat het sop dan niet in het gordijn trekken. Verwerk de stof direct. Ga niet boenen of uitwringen want dat beschadigt de stof.
  • Houd de temperatuur van het water zo laag mogelijk, let op de maximale temperatuur op de wasvoorschriften
  • Staat er in de wasvoorschriften dat je mag centrifugeren? Zet deze dan op een laag toerental
  • Laat de gordijnen uithangen en goed drogen. Ga niet meteen strijken, want gordijnen worden vaak behandeld met een kreukherstellende finish. Na een tijd zullen de kreukels vanzelf wegtrekken. Strijken beschadigt deze finish.

Kom bij twijfel langs in onze winkel voor persoonlijk advies!