Wat doet de kleur rood voor het interieur

Kiezen van de juiste kleur verf voor in je interieur kan een breinbreker zijn. Ga je voor basic wit of toon je lef en verf je de muur trendkleur oker? Laten we de eigenschappen van verschillende kleuren even onder de loep nemen. Decorette geeft graag tips voor de meest vurige kleur in ons spectrum: Rood.

Beeld: Eijffinger Sundari

Mood
Rood is intens. Je kunt er niet omheen. Rood heeft een sterk karakter en is extreem gevoelig. Rood staat voor liefde, passie en kracht. Voor verleiding, avontuur en uitdaging. Daarentegen staat rood symbool voor gevaar. Rood is en één van de meest controversiële kleuren die we hebben. Daarom vinden wij deze kleur fascinerend.

Stralend en magnifiek rood is hartstochtelijk maar kan in een ruimte energie vreten. Door deze kleur toe te passen gaat je hart sneller kloppen en dit zorgt ervoor dat je energieniveau daalt. Wanneer je rood gebruikt het interieur toon je lef.

Combineren

Hoewel rood fel af steekt bij de ene kleur, maakt hij een andere tint juist dieper of koeler. Neem bijvoorbeeld warme paarstinten. Gebruik je deze tinten naast de rode kleur, dan lijkt de felheid af te nemen. Naast een frisse blauwtint komt oogt het rood feller en warmer. De rode muur optimaal laten shinen? Gebruik dan een lichte tegenhanger als wit of geel.

Het heftige effect van de kleur rood kun je laten afzwakken door bijvoorbeeld te combineren met een neutrale bruintint. Rood is een kleur die de hele situatie in een handomdraai kan veranderen.

Valkuilen
Rood kan prachtig zijn, maar denk wel goed na over de gevolgen. Wil je dat een rustmoment creëren in huis dan is rood misschien niet de juiste kleur. Ook kan de kleur rood ervoor zorgen dat het stressniveau stijgt.

Rood prikkelt. Gebruik deze vurige kleur daarom vooral in kamers waarin je actie wilt creëren. Ook hiervoor geldt: doe dit met mate. Rood in de slaapkamer zorgt dan wel voor extra passie, het zorgt er ook voor een slechtere nachtrust.