Roze: een ode

Kiezen van de juiste kleur verf voor in je interieur kan een breinbreker zijn. Ga je voor basic wit of toon je lef en verf je de muur in een trendkleur? Laten we de eigenschappen van verschillende kleuren even onder de loep nemen. Decorette geeft graag tips voor de meest romantische kleur in ons spectrum: roze.

Roze is een discutabele kleur. Dat komt door onze sterke associatie met meisjes en vrouwen. Wel opmerkelijk, want rond de Middeleeuwen en de Renaissance was rood (met roze als afgeleide) juist een mannelijke kleur. Hoogwaardigheidsbekleders als koningen en bisschoppen droegen voornamelijk rode fluwelen mantels. Blauw was toen een vrouwelijke kleur, zoals we die misschien wel het beste kennen van de zachtblauwe kleuren op Mariabeelden. Ergens in de eerste helft van de twintigste eeuw werden de kleuren roze en blauw door Amerikaanse kledingfabrikanten omgedraaid.

Wanneer je in de eigenschappen van roze duikt, kom je erachter dat deze kleur positief is en makkelijk toepasbaar voor het interieur. Pink it is!

Mood van de kleur
 roze

Roze is de verzwakte versie van rood. Er zijn daarom veel gelijkenissen. Roze maakt verschillende emoties los bij de omgeving. Zo voelt hij erg intiem aan. De kleur voelt aan als een knuffel: het zal je omarmen en zorgt dat je jezelf op je gemak voelt. Vriendelijkheid en integriteit zijn belangrijke eigenschappen van deze kleur. In tegenstelling tot rood zal roze je meer ontspanning bieden en je wikkelen in een deken van warmte. Niet voor niets bestaat de uitdrukking: ‘door een roze bril bekijken’ waarbij alle nuances wegvallen.

Toepasbaarheid in het interieur

De kleur roze kennen we natuurlijk in verschillende gradaties. Van harde magenta tonen tot babyroze. Van lila tot expressief en van poeder tot fuchsia. Dat een magenta harder overkomt dan een pasteltoon spreekt voor zich. De eerste zal je sneller gaan irriteren, omdat hij veel uitgesprokener is. Vooral een poederroze is makkelijk toe te passen in het interieur en zal zelfs in een men-cave niet misstaan. Een tikkeltje roze kan het interieur direct opfleuren. Deze zorgt namelijk voor een figuurlijke knipoog. Zeker wanneer de rest van het interieur stoer aanvoelt.

Roze is perfect om een zonnige stijl mee te creëren. Denk aan de etnische en mediterraanse invloeden die tegenwoordig zo populair zijn. Deze worden vaak gecombineerd met bruintinten en terracotta. Omdat deze kleuren ook een rode basis hebben, voelt deze combi als een fijne samenwerking. Het geheel zal warm, vriendelijk en prettig aanvoelen.

Het leuke aan de tijdgeest waarin wij leven, is dat alle gekke kleurcombinaties weer mogen. Een kleurclash! Wil je een mooie en onverwachte combinatie maken? Kies dan voor een knallende oranje of rood. Zeker in samenwerking met pastel roze kan deze combinatie erg mooi zijn.

Je kan roze zien als een vriendelijk element. Zeker wanneer je een stoere, robuuste en industriële woonkamer hebt. Een stoere stijl mist soms warmte. Want industriële woonstijlen bestaan voornamelijk uit koele blauw- en grijstinten. Ook hiermee is roze goed te combineren. Denk dan ook direct aan rijke materialen als fluweel. Hoewel een stoere betonlook in het roze ook nét wat extra’s heeft door het contrast van lief en hard.