Mooi oranje is niet lelijk!

Oranje is een kleur die wordt geliefd of verafschuwd. Enerzijds zijn we trots, de kleur van ons vaderland, anderzijds kunnen we nooit oranje dragen zonder te worden aangezien als fanatiek voetbalsupporter. Toch is oranje een kleur dat in het interieur nooit misstaat. Hoe je deze vrolijke kleur toepast? Decorette legt het uit!

Oranje in interieur

De mood van oranje

Oranje is een mengkleur van geel en rood en heeft daarom eigenschappen van beide kleuren. Vrolijkheid, zonlicht, passie en stimulering van ons brein zijn enkele van deze eigenschappen. Oranje trekt de aandacht, is warm en straalt enthousiasme uit. Tegelijkertijd zal deze kleur de emoties oproepen van plezier, optimisme, energie, creativiteit, aandacht en beweging.

Oranje geeft ook een kleine etnische touch aan het interieur in de vorm van terracotta. Ben je op zoek naar wat meer (Afrikaanse) cultuur in huis, dan kan oranje uitkomst bieden.


Oranje combineren

Oranje is niet de makkelijkste kleur om toe te passen in je woonkamer. Kies daarom bewust voor goede kleurcombinaties en houd jezelf aan dit kleurpalet. Wanneer je ervan afwijkt zal het snel chaos worden. Laat je hierbij het liefst adviseren door onze kleurexperts!

(Vergrijst) Greenery (groen) is als neutralere tegenhanger van oranje een goede combinatie. Door iets koelere en natuurlijkere tonen toe te voegen, creëer je nuance. De oranje zwakt hierdoor wat meer af en zal minder heftig overkomen.

Je moet oppassen met de kleuren rood, geel en paars. Deze kleuren zullen de kracht van oranje versterken, wat al snel zorgt voor een overkill.


Valkuilen met oranje

Hoewel deze vrolijke kleur veel positieve associaties heeft, kan hij ook overkomen als goedkoop, niet serieus en overvloed. Oranje in je interieur kan snel als heftig worden ervaren. Gebruik oranje in details of als eye-catcher, maar zorg altijd voor een balancerende tegenhang.

Daarnaast heeft de kleur - zoals we zelf al aangaven - een grote associatie met Nederland, koningsdag en voetbal. Door de minder openminded mensen zal oranje direct geassocieerd worden met Hollands (voetbal) glorie. En dat is niet altijd het statement dat we willen maken.

Tip: Koninklijk oranje is prachtig toe te passen in een mediterraans interieur. Zo creëer je ook nog eens een vakantiegevoel in je huis!