Zo creëer je eenheid in je kamer

Een thuis is er om te mixen en matchen met spullen die jij leuk vindt. Toch kan het lastig zijn als veel woonstijlen jou aanspreken. Want wat bij de ene woonstijl super staat, kan bij de andere misplaatst voelen. Decorette geeft je tips om de eenheid binnen het interieur te bewaren.

Creëer eenheid in je kamer

1. Kleur is de belangrijkste graadmeter

Variatie in het interieur is belangrijk, maar alles moet natuurlijk wel op elkaar worden afgestemd. Kies bovenal niet teveel kleuren. Twee kleuren in het interieur is vaak genoeg. Ben je bang dat het saai wordt? Je kan binnen je gekozen kleuren nog variëren in range. Dit werkt zo: Kies kleuren voor je accessoires of wand die in het verlengde van het kleurenschema liggen. Bekijk het schema hieronder eens. De kleuren in een range variëren van licht naar donker, maar hebben wel dezelfde tonen. Zorg dat de producten in dezelfde kleurrange vallen, maar hierbinnen kan je altijd variëren.


2. Let op de materialen van je meubelen

De meeste mensen kopen hun meubelen niet tegelijk, maar verdelen hun aankopen over de jaren. De risico’s hiervan zijn dat je soms terug komt met een nét iets andere bruingekeurde tafel dan stoelen. Zorg dat deze materialen altijd met elkaar matchen. Het staat slordig als de kast nét wat geler is dan het dressoir. Zeker wanneer de meubelen dicht op elkaar staan zal het opvallen. Denk eraan dat de materialen overeenkomen. Een salontafel van sloophout op een elegante visgraat vloer zal afbreuk doen aan het totaalplaatje.


3. Schaal van gemêleerde producten


Wanneer de schaal van laminaat houtstructuur niet overeenkomt met je tafel zal dit je geheel drukker maken dan gewenst. Daarnaast zien het laminaat en tafel er hierdoor extra nep uit. De schaal van patronen wordt vaak onderschat. Een kleine schaal maakt de ruimte kleiner en drukker. De hoeveelheid kleuren speelt hier ook een grote rol in.


4. De magie van herhaling

De magie van symmetrie en herhaling is dat je hierdoor een rustig geheel krijgt. Je oog krijgt meer rust omdat deze aspecten herkent. Plant niet zomaar een okergeel kussen in je woonkamer maar laat deze kleurschakering terugkomen op andere plekken in je kamer. Hiermee maak je het een geheel. Je kan ervoor kiezen om deze kleur in verschillende details te gebruiken of juist prominent te laten terugkomen.