Breng balans in huis: tips van professionals

Bij het inrichten van je huis draait het allemaal om de juiste balans. Dit is een veelvoorkomende opmerking van beroepsprofessionals. Maar wat wordt hier eigenlijk mee bedoeld? Wij geven een aantal inside tips.

Interieur in balans tips

Balans in je huis aanbrengen is een kunst. Balans betekent letterlijk evenwicht. De juiste verdeling maken. Bij het vinden van de juiste balans moet je de onderstaande punten in acht nemen.


De 60/30/10 regel


Kleuren uitkiezen en voornamelijk de juiste kleurverdeling maken, is belangrijk voor het totale interieurplaatje. Kies daarom niet één kleur, maar maak vantevoren een kleurkaart waaraan je je houdt bij het kiezen van nieuwe spullen. Kleuren bepalen namelijk 80% van de totale uitstraling.

Neem een basiskleur, bijvoorbeeld wit, en houd rekening met een bedekking van 60% van het interieur. Vervolgens kies je een secundaire kleur die goed combineert met de basiskleur. De secundaire kleur zal de ruimte voor 30% bedekken. Zorg dat deze kleur niet te druk is, want 30% van je totale woonoppervlakte is best een opvallend formaat. Als laatste kies je een kleur voor de juiste accenten. Dit is voor de overige 10% en deze derde kleur mag best knallen.


Contrast

Contrast is een belangrijk onderdeel van balans. Varieer tussen sfeer en woonstijlen. Match bijvoorbeeld een ruwe, industriële wand met een chique fluwelen bank of een landelijke, houten vloer met een leren fauteuil.

Meer info over het creëren van contrast in huis vind je hier.


Opruimen

Rommel werkt niet mee aan de juiste balans. Zorg dat alle onnodige spullen in bakjes, mandjes en laatjes ligt. Geen rondslingerende sleutels, maar netjes aan haakjes. Geen jas over een stoel, maar aan de kapstok. Een opgeruimd huis is een fijn thuis.