Kies je vloer: PVC, laminaat of Vinyl

De zoektocht naar de perfecte vloer begint met de vraag: kies je voor PVC, laminaat of vinyl? En dat is niet het enige dilemma. Welke look kies je? Welke kwaliteit matcht jouw budget? En in welke ruimte wordt de vloer gelegd? Om geen valse start te maken vertellen we in dit artikel meer over deze vloeren. Zo is het eerste horde voor een weloverwogen beslissing al genomen.

Elke soort vloer heeft zijn unieke eigenschappen. Er zijn een aantal belangrijke verschillen. De keuze die jij maakt is afhankelijk van jouw wensen.


Laminaat vloeren

Laminaat vloeren zijn opgebouwd uit meerdere, samengeperste lagen. Deze lagen zijn leidend in de stevigheid en kwaliteit van de vloer. Bij laminaat is de toplaag gemaakt van kunststof, ze kunnen dus tegen een stootje. Natuurlijk heb je deze in verschillende prijzen die worden bepaald aan de hand van de dikte van de toplaag. Wanneer de toplaag dikker is, zal de vloer prijziger zijn: maar dit betekent ook dat de vloer duurzamer is.

Montage
Laminaat vloeren zijn makkelijk te leggen. Wij doen dit graag voor jou maar het kan in kosten schelen als je zelf handig bent. Laminaat wordt ‘zwevend’ op een ondervloer gelegd. Een kwalitatieve ondervloer zal voorkomen dat er geluidshinder ontstaat. Dit is handig als je in een appartement met onderburen woont. Pas met laminaat vloeren ook op met een wateroverschot. De planken kunnen hierdoor krom gaan trekken.


Vinylvloeren

De constructie van PVC en vinyl komt grotendeels overeen. Vrijwel alle lagen zijn identiek; behalve de verende, onderste laag. Bij vinyl is deze flexibel - dit maakt hem zachter - en bij PVC is deze steviger en robuuster. Hierdoor zijn PVC-vloeren doorgaans wat prijziger.

Montage
Toch heeft deze verende eigenschap ook een groot voordeel. Vinylvloeren kunnen over de gehele oppervlakte van de ruimte worden uitgesneden. Hierin zit het grootste verschil met laminaat, die in planken verkrijgbaar zijn. Je kunt vinylvloeren naadloos leggen wat een strak resultaat geeft. Vinylvloeren zijn relatief dun en wordt direct op de ondergrond verwerkt. Deze ondervloer dient volledig glad te zijn om oneffenheden te voorkomen. Dit is de reden dat vinylvloeren door professionals worden gelegd.

Het is mogelijk om je vinylvloer te combineren met vloerverwarming. De werking hiervan is afhankelijk van de dikte van het vinyl. Bedenk wel dat vinyl van nature al warmer aanvoelt. Dit heeft te maken met de isolerende werking van de lagen.


PVC-vloeren

PVC wordt gemaakt uit het materiaal polyvinylchloride. Een materiaal dat soepeler en dunner is dan de samengeperste lagen van de laminaat vloeren. Qua samenstelling lijkt PVC op vinyl maar door de stevige onderlaag zijn ze kwalitatief iets sterker. PVC is geschikt in combinatie met vloerverwarming. Doordat het materiaal vrij dun is, komt de warmte hier makkelijker doorheen.

PVC vloeren hebben een prachtige uitstraling. Ze zien er vaak erg realistisch uit en kunnen in verschillende patronen worden gelegd. Denk bijvoorbeeld aan visgraat. PVC is geschikt om diverse hout- of betonlooks mee na te bootsen.

Montage
PVC-vloeren worden direct gelegd op de ondervloer. Er zit geen ruimte tussen waardoor geluidsoverlast wordt beperkt. Ook hiervoor geldt dat dit door een professional wordt gedaan omdat de egaliteit van de vloer erg belangrijk is. Je kan ook kiezen voor een klik-variant, die makkelijker zelf te leggen is.