Zo maak je een lichtplan

Het wordt nog altijd onderschat: het maken van een lichtplan. Het maken van een lichtplan is één van de belangrijkste to-do’s wanneer je een huis (opnieuw) inricht. Naast functioneel gebruik is licht dé sfeermaker in huis. Aan de slag als een ware interieur professonal? Wij leggen je uit hoe jij een lichtplan maakt als een pro.

Een goede lichtindeling zorgt voor optimaal gebruik van je ruimte. Een lichtplan is dan essentieel. Heb je een nieuwbouwwoning? Begin dan met een lichtplan voordat de bouw start. Je kan dan de aansluitpunten hierop baseren. Ook in later stadium is het maken van zo’n plan belangrijk en zorgt heeft het een toegevoegde waarde. Voor iedere ruimte geldt: maak een uniek plan. Dit is belangrijk omdat alle ruimtes in huis een eigen functionaliteit hebben. Deze hebben allemaal een unieke aanpak nodig. Hier speel je in het lichtplan op in. Er zijn verschillende soorten licht: Algemene verlichting

De algemene verlichting is de stabiele basis van ieder interieur. Dit zijn bijvoorbeeld plafondlampen en algemene spots. Hiermee zorg je dat er voldoende licht in een ruimte valt. 


Functionele verlichting 

Functionele verlichting is gericht op een activiteit. Denk aan plekken waar je meer licht voor kan gebruiken; je bureau, de eettafel of je nachtkastje. Deze verlichting wordt op enkele momenten gebruikt en is vaak dimbaar of verstelbaar.


Accentverlichting
Accentverlichting wordt gebruikt om een product of item extra aandacht te geven. Bijvoorbeeld je boekenkast of een schilderij. 


Decoratieve verlichting

Daarnaast hebben we lampen die we niet kunnen laten staan omdat ze gewoon prachtig staan in het interieur. Het zijn vaak eye-catchers. Deze lampen hebben niet de prioriteit om veel licht te verschaffen. Hier kun je spelen met hoogtes, bijvoorbeeld een kleine lamp op de vloer in de zithoek en een lamp op de kast bij de eettafel. Denk ook aan kaarsen of haardvuur.

Stap 1: Zorg voor een goede plattegrond


Haal je plattegrond uit het stof want dit is de basis van het lichtplan. Heb je deze niet? Dan teken je die makkelijk zelf. Let wel op de schaal en maatvoering. Teken alle meubelen in de plattegrond, het belangrijkste is dat de indeling van de kamer klopt.

Tip: Denk aan alle technische aspecten van de ruimte. Bedenk waar de ramen zijn, waar je schilderijen gaat ophangen en waar je zithoek wordt ingedeeld.


Stap 2: Breng de functies van de ruimte in kaart

Verdeel de ruimte in mogelijke activiteiten. Wat gebeurt er allemaal in deze ruimte? Geef dit aan op de plattegrond middels cirkels. Denk hierbij aan de eethoek, waar lees je de krant, waar zit je met de laptop, waar je tv kijkt etc.

Denk daarbij na of je bepaalde elementen wil accentueren zoals een schilderij, foto’s of een plant.Stap 3: Het kiezen van de verlichting; de basis


Geef nu op de kaart aan welke soorten verlichting je nodig hebt in de ruimte. Denk aan basisverlichting, decoratieve verlichting, functionele verlichting en accentverlichting. Gebruik een ander symbool of kleur voor elke soort verlichting.


Stap 4: Het kiezen van de verlichting; de armaturen


Als laatste bekijk je welke soorten armaturen of lampen je wilt plaatsen. Ook dit kan je op het lichtplan aangeven om deze zo concreet mogelijk te maken. Kies bijvoorbeeld voor hanglampen boven je eetkamer en hou rekening met de woonstijl die bij jou past.