Behangen: alle tips & tricks

Behang is helemaal hot. Een print op de muur geeft je interieur direct de juiste sfeer. Voordat je het gewenste resultaat bereikt ben je al lange periode aan het zoeken en afwegen. En dan komt daar ook nog het moment dat je zelf moet gaan behangen…

Een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is belangrijk. Neem hiervoor de tijd wanneer je de muur gaat behangen. Reken uit hoeveel behang je nodig hebt en hoeveel rollen je moet bestellen.

Voor je begint zorg je ervoor dat alle afdekplaatjes van schakelaars en stopcontacten zijn verwijderd. Kijk ook naar andere elementen in je muur als spijkers of thermostaat.

Controleer daarnaast of alle behangrollen dezelfde referentie- en fabricagenummers hebben. Zo voorkom je dat er later kleurverschillen optreden.


Goede ondergrond

De ondergrond die je gaat behangen dient egaal te zijn. Zorg er ook voor dat oud behang wordt verwijderd. Je wilt niet dat dit doordrukt in je nieuw behangen muur. Hetzelfde geldt voor kleurvlekken op de muur. Voor je het gloednieuwe behang op de muur kan monteren dien je - voor het mooiste effect - de muur egaal wit te verven.


Banen plakken

We gaan aan de slag. We beginnen met het op maat snijden van de eerste baan. Reken hier 5 cm bij omdat het plafond of de vloer niet altijd helemaal recht loopt. Breng de vochtige lijm aan op de muur.

De makkelijkste manier om de baan te plakken is om te werken vanuit het midden van je muur. Trek een rechte, verticale lijn met een waterpas. Plak hierna de eerste baan van boven naar beneden en wrijf deze met een borstel of spatel glad. Werk vanuit het midden. Wanneer zich een luchtbel achter je behang ophoopt kan je hem lek prikken met een speld. Veeg hierna het behang weer strak.

Behangen met uni behang? Kijk deze uitgebreide video van Arte

Behangen patroon met verspringend patroon (half drop)? Kijk deze uitgebreide video van Arte

Behangen patroon? Kijk deze uitgebreide video van Arte