Kintsugi: een interieur trend uit Japan

Een traditionele kunstvorm, overgewaaid uit Azië: Kintsugi wordt steeds meer omarmt door het moderne Westen. De kunsttechniek levert niet alleen prachtige producten op maar het draagt ook bij aan een duurzamere maatschappij. Wat het precies is? Wij vertellen je hier meer over.

Wat is Kintugi?

Kintsugi is een Japanse kunstvorm die wordt gebruikt voor het herstellen van gebroken porselein en aardewerk. Bij deze eeuwenoude techniek worden gebroken schaaltjes aan elkaar gelijmd met goud- of zilverlijm. Dat de breuk hierdoor extra opvalt is de bedoeling. Volgens Japanse traditie is de breuk een onderdeel van de historie van het object. Deze moet je showen in plaats van verbergen.


Perfecte imperfectie

Japanners hechten veel waarde aan imperfectie in design. Het is een belangrijk kenmerk van de evenwichtige, Japanse cultuur. Dat de breuk extra opvalt is een pluspunt. Het product krijgt een verhaal, is one-of-a-kind en staat hierdoor haaks aan massaproductie. In de beginjaren van Kintsugi lieten verzamelaars expres hun producten kapot vallen, zodat deze esthetische kunstvorm kon worden toegepast.

Kintugi is dus een populaire kunstvorm en wordt na alle jaren nog altijd gewaardeerd. Nu de Japans design steeds meer terrein wint in het Westen, zien we ook Kintsugi weer vaker terugkomen. Goed om in de gaten te houden.