5 X Hoe maak je van je huis een Smart Home?

De term smart home hebben we al vaker voorbij horen komen. Het is van deze tijd. Technologie is enorm in opkomst en niets lijkt onmogelijk. Dit zien we terug in ons huis. Van slimme lampen tot een zelfdenkend klimaatsysteem. 5x wat staat ons te wachten?

Smartphones

In een Smart Home is je telefoon de basis van je huis. Tegenwoordig kunnen we onze smartphone niet wegdenken als het gaat om slimme snufjes. Zo kan je verschillende apps gebruiken die draadloos in verbinding staan met je gehele interieur. Neem bijvoorbeeld de Hue-lamp van Philips of de e-thermostaat van Essent. Volgens Wired "there will be 24 billion connected devices by 2020”. Een goed vooruitzicht dus!


Gebruiksdata

Intern bij bedrijven wordt er vaak al gebruik van gemaakt: inkoop baseren op gebruiksdata. Printets staan bijvoorbeeld in connectie met de leverancier. Wanneer de inkt bijna op is, wordt dit geregistreerd en wordt er automatisch een nieuwe cartridge besteld. Hetzelfde geldt voor het luxe koffiezetapparaat in de kantine. Zo kom je nooit zonder koffiebonen te zitten. In de toekomst zullen particulieren ook steeds vaker profiteren van dit slimme systeem.


Slimme raamdecoratie

In een slimme wereld is zelfs je raamdecoratie afgestemd op je voorkeuren. Bijvoorbeeld door zich aan te passen aan ieder moment van de dag. Wanneer je koffie drinkt gaat je binnenzonwering omhoog om de morgenzon te verwelkomen. Tegen de middag zal hij weer (licht) sluiten zodat je niet wordt verblindt voor het felle zonlicht. Wanneer de dag ten einde loopt gaat hij dicht voor een heerlijke nachtrust. Zoals een systeem anno 2017 betaamt is het ook nog eens energiezuinig! Zo’n slim systeem is al aan te schaffen, zie: Luxaflex Powerview Motorisation.


Spreken is goud

De toekomst ligt in communicatie. Vraag Siri of hij de lichten thuis wil uitzetten of een vriend kan bellen. Siri is je slimme hulpje die ten alle tijden doet wat je vraagt. Zo heb je ook voor de Android of Google apps die naar je wensen luisteren en deze uitvoeren. We zullen daarom ook steeds vaker moeten praten tegen ons apparatuur, alsof het levende wezens zijn.

Verbinden

Al deze apparatuur en slimme snufjes zijn leuk, maar het is geen Smart Home als het niet met elkaar verbonden wordt. Het werkt niet wanneer al je keukenapparatuur met verschillende apps of afstandsbedingen moet worden bediend. Je producten moeten samenwerken, op elkaar ingesteld zijn. De wekker die om 07:00 ’s ochtends gaat moet direct je raamdecoratie inschakelen, zodat je wakker wordt van de ochtendzon. Je koffiezetapparaat gaat dan aan en je smart oven maakt de afbakbroodje alvast warm. Combinaties en verbinden maakt jouw huis een Smart Thuis!