Gordijnen: welke plooi moet je kiezen?

Heb je eindelijk de juiste keuze gemaakt voor een mooie gordijnstof, moet de knoop worden doorgehakt betreft de plooi. Geen makkelijke keuze omdat je er weinig van af weet. Welke plooi bij jouw interieur past is deels afhankelijk van het type stof. Wij zullen je in dit artikel meer vertellen over de optimale confectiemethode in jouw ruimte.

Wanneer kies je een enkele plooi

De enkele plooi is bij de meeste wel bekend. Bij de vervaardiging van een enkele plooi is minder stof nodig. Hierdoor is deze manier van confectie het goedkoopste. Wanneer je een gordijnstof kiest met drukke print zal deze in een enkele plooi het beste tot zijn recht komen. Maar ook voor zware stoffen als fluweel is de enkele plooi uitermate geschikt.


Wanneer kies je een dubbele plooi / vlinderplooi

De dubbele plooi wordt ook wel vlinderplooi genoemd. Dit komt omdat de dubbele plooi een extra keer gevouwen wordt en doet denken aan een vlinder. De dubbele plooi is de meest gebruikte confectiemethode. Door de dubbele vouw zal er meer stof nodig zijn bij het confectioneren maar het gordijn valt voller waardoor het resultaat erg stijlvol is. De vlinderplooi kan worden toegepast bij allerlei soorten stoffen, zolang deze soepel zijn.


Wanneer kies je voor een driedubbele plooi / Triplooi?

Bij hele lichte stoffen kan je zelfs kiezen voor een driedubbele plooi. Door de driedubbele vouw zal bij deze confectiemethode meer stof worden gebruikt, maar is dit zeker in de uitstraling terug te zien. Er ontstaan namelijk twee volle en ruime plooien.


Wanneer kies je voor een Retourplooi?

De retourplooi is te vergelijken met een harmonica. Tussen de plooien wordt een band naar achteren gestikt voor een extra mooie drapering. De techniek is erg luxe en stijlvol en dus perfect als je een echte eye-catcher van je ramen wil maken.


Wanneer kies je voor een Waveplooi?

De waveplooi is geschikt voor allerlei soorten stoffen en is daarom zeer geliefd. In de stof worden ringen geslagen waardoor de stof in een perfecte golf komt te hangen. Er ontstaat een natuurlijke wave in het gordijn. Omdat dit gordijn wordt bevestigd aan de roede is de uitstraling van deze ook belangrijk. Ook raden wij kamerhole gordijnen aan voor een optimale uitstraling.


Ben je er toch nog niet helemaal over uit? Laat je dan adviseren in onze winkel.