Gordijnen: Hoe hou je ze mooi?

Gordijnen zijn sfeerbepalend in het interieur. Goed onderhoud is daarom essentieel, zodat je het optimale resultaat kan halen uit je gordijn. Je gordijn bepaalt de uitstraling van je kamer. Zijn ze vies, dan zal dit direct zijn weerslag hebben op de rest van het interieur. Maar gordijnen wassen, dat blijft een ding! Decorette Maassluis geeft advies!

Gordijnen hebben minimaal onderhoud nodig om mooi te blijven. Het klinkt tegenstrijdig maar was ze zo min mogelijk. Voor stoffige gordijnen geldt: klop ze buiten uit. Dit is vaak al genoeg om de boel even op te frissen. Op deze manier blijf je er het langste plezier van houden.

Wanneer je toch besluit om de gordijnen aan een wasbeurt te onderwerpen raden wij je aan om de gordijnen chemisch te laten reinigen bij een specialist. Hierdoor behoud het gordijn zijn kleur, valvorm en zal minimaal krimpen. Gordijnen zijn delicaat en dienen volgens een juist behandelplan te worden gewassen.

Besluit je gordijnen zelf te wassen? Hou rekening met het volgende: Tijdens het wassen krimpen gordijnen vrijwel altijd. Wees je hiervan bewust. Hou rekening met de wasvoorschriften van de stof. Een transparante variant heeft een ander behandelplan dan een verduisterend gordijn. Linnen is anders dan katoen of velvet. Lees de wasvoorschriften dus aandachtig en bekijk de volgende punten:

  • Lees de wasvoorschriften aandachtig. Staat er A, P of F op? Dan mogen ze alleen chemisch worden gereinigd.
  • Verwijder alle haken uit de gordijnstof. Wanneer je dit niet doet heb je kans dat er ladders of gaten inkomen, dat is zonde!
  • Om beschadiging te voorkomen kan je de gordijnen in een grote sloop te wassen.
  • Vul de trommel voor 2/3, was op een fijnwasprogramma en gebruik fijnwasmiddel.
  • Was je met de hand, laat het sop dan niet in het gordijn trekken. Verwerk de stof direct. Ga niet boenen of uitwringen want dat beschadigd de stof.
  • Houd de temperatuur van het water zo laag mogelijk, let op de maximale temperatuur op de wasvoorschriften
  • Staat er in de wasvoorschriften dat je mag je centrifugeren? Zet deze dan op een laag toerental
  • Laat de gordijnen uithangen en goed drogen. Ga niet meteen strijken want gordijnen worden vaak behandeld met een kreukherstellende finish. Na een tijd zullen de kreukels vanzelf weg trekken. Strijken beschadigd deze finish.

Bij twijfel? Kom langs onze winkel voor persoonlijk advies!