Zo speel je met de accentmuur

Een accentmuur schilderen is wat (bijna) iedereen doet tegenwoordig. Dat is logisch want door een accentmuur kan je sfeer in de kamer creëren. Daarnaast zorgt een kleur op de muur ervoor dat de positieve eigenschappen van je ruimte worden benadrukt. Mits je het goed toepast. Wij geven je tips.

Kies de juiste muur

De muur die je het beste kan kiezen is afhankelijk van de eigenschappen van jouw ruimte. Je wilt namelijk de positieve aspecten van je ruimte tot zijn recht laten komen. Zo kan je een kleine ruimte groter laten lijken door de juiste muur te verven, maar kies je voor de verkeerde wand dan wordt het geheel beklemmend. Hou er rekening mee dat de opvallende muur - in ons geval de geverfde muur - altijd op je af komt. We leggen het je uit.


De achterwand
Wanneer je kiest om de achterwand te verven wordt de kamer korter en breder. Dit is dus de perfecte keuze als je een smalle en lange kamer hebt. Je kan zo ook de sterke punten van je kamer benadrukken. Als je raampartij op deze muur zit leg je extra focus op het uitzicht. Of heb je misschien een schilderij waar je enorm trots op bent? Hang deze dan op de gekleurde wand zodat hij extra opvalt.Het plafond

Hoe donkerder het plafond is, hoe lager deze zal ogen. Kies hiervoor als je een ruime kamer hebt en op zoek bent naar meer sfeer en intimiteit. Helaas is deze keuze minder geschikt als je een kleine ruimte hebt omdat het dan beknellend kan aanvoelen. Natuurlijk kan je ook subtieler te werk gaan en kiezen voor een off-white om toch meer sfeer te creëren zonder dat het direct te zwaar voelt.


Muur zijkant

Deze optie doet het minste voor de gehele ruimte. Het zorgt er vooral voor dat één muur wordt geaccentueerd. Kies voor een mooie muur en een muur waar je niet continu tegen aankijkt. Zo wordt je de kleur het minst snel zat. De muur achter je bank is vaak het meeste geschikt maar wees creatief en maak je keuzes bewust.


Beide zijkanten
Wanneer je beide zijdes van je ruimte verft, creëer je lengte. Dit komt het beste uit de verf als je kamer kort en breed is. Je kan hiermee natuurlijk optisch spelen. Ook voor deze optie geldt dat je altijd moet uitgaan van de kwaliteiten van je ruimte. Heb jij een grote kamer dan is dit de perfecte manier om je ruimte gezelliger te maken.


Tip! Denk ook eens in vlakken

Je hoeft niet de hele muur te verven maar kan ook eens denken in vlakken om je ruimte te accentueren. Verf je wanden net 20 cm onder je plafond om zo een lagere muren te creëren. Of kies voor een lengtebaan die net boven je bank uitkomt zodat je wel met kleur werkt maar minimaal met de grootte van je ruimte speelt. Je kan ook een stuk de muur om verven om bijvoorbeeld een werkhoek creëren. Speel met je ruimte!